2024. 03. 14. - 09:50

Robotika, MI és okoseszköz teszteléshez indul pályázati program

Robotika, MI és okoseszköz teszteléshez indul pályázati program

Valós körülmények között próbálhatják ki innovatív megoldásaikat kezdő európai egészségügyi vállalkozások egy új uniós pályázati program keretében.

Uniós pályázati program vette kezdetét mesterséges intelligencia, robotika és okoseszközök teszteléséhez. A februárban indult program keretében európai egészségügyi startup vállalkozások tesztelhetik innovatív megoldásaikat valós körülmények között – tudatta az itbusiness.hu.
 
A TEF (Testing and Experimentation Facility) hálózat – melynek létrehozását az Európai Bizottság kezdeményezte – öt szakterületre összpontosít. Ezek az ipar, a mezőgazdaság, az energetika, az élelmiszeripar, az egészségügy és az intelligens városok.
 
Robotika, MI és okoseszköz teszteléshez indul pályázati program
Robotika, MI és okoseszköz teszteléshez indul pályázati program
 
A TEF Health Program első pályázati programja indult el februárban, melynek célja egyszerűsíteni a mesterséges intelligencia és robotikai megoldások, például MI-vezérelt hordható okoseszközök vagy érzékelők hitelesítését, tesztelését valós környezetben.
 
Ezzel az innovatív eszközök könnyebben piacra kerülhetnek. Nem egyre közülük nagy szükség lenne, hiszen Európában is nő az idősebb korosztályhoz tartozó emberek száma, így nagyobb szerep jut a távfelügyeletnek és a segítséget, korai beavatkozást lehetővé tevő megoldásoknak – írta az itbusiness.hu.
 
A terv az, hogy az előttünk álló 5 esztendőben csaknem félezer innovatív egészségügyi kísérleti projekt valósulhasson meg a projekten belül, bevonva az egészségügyben működő kutatási és fejlesztési laborokat.
 
A projekt résztvevője 10 ország 52 szervezetéből álló konzorcium, köztük az EIT (az EU szerve) Health InnoStars.
 
Azok az unióból érkező startup-ok és KKV-k, amelyek kiválasztásra kerültek, állami támogatásban részesülnek: kedvezményeket kapnak a validálási szolgáltatások piaci árából – tudatta az itbusiness.hu.
 
Fotó: tefhealth.eu
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.