2023. 08. 25. - 09:15

Vízi szem segít az életmentésben Magyarországon

Vízi szem segít az életmentésben Magyarországon
Különleges készüléket kezdtek el alkalmazni a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálatnál. Az AquaEye avagy Vízi szem segítségével másfél perc alatt megtalálhatnak egy eltűnt testet a vízben.
Speciális technológiát használhat mostantól a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat. Immár naponta alkalmazzák a különleges víz alatti szonárt, az AquaEye-t (vízi szem), mely segít másfél perc alatt megtalálni egy vízben eltűnt testet, s így annak újraélesztését is jóval előbb megkezdhetik – írta a hirado.hu.
 
 
Vízi szem segít az életmentésben hazánkban

Vízi szem segít az életmentésben hazánkban

 

A víz alatti keresőeszközt bevethetik a szakemberek nyílt vízi strandon, ha valaki elmerül, a szonárral a vízimentő azonnal meg tudja keresni. Amennyiben nagyjából tudni, hol tűnt el az ember, akkor a szonár másfél perc alatt megtalálja, azaz tizedannyi idő alatt, mint egy átlagos keresési idő – tudatta a hirado.hu.

 

A készüléket az Újpesti-öbölben próbálták ki, ahol történt egy vízbe fulladás – a vízi szonárral a testet valóban megtalálták másfél perc alatt.
 
Az AquaEye mindössze másfél kiló és 5 perc alatt 8 ezer négyzetméternyi víz vizsgálható át vele, ami nem kis segítséget nyújt a vízimentőknek.
 
Az eszközt mesterséges intelligenciával képezték ki és csakis az emberi testet jelzi a vízben  – írta a hirado.hu.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.