2021. 02. 25. - 15:24

A női labdarúgás legnagyobb sztárjai

A női labdarúgás legnagyobb sztárjai

A női labdarúgásban is vannak igazi sztárok már és vannak, akik rendkívül sokat tettek a sportág népszerűsítéséért. Őket mutatjuk most be!

A női labdarúgás még sosem volt annyira népszerű, mint napjainkban. Bár a koronavírus-járvány valamelyest azért visszavetette ezt a növekedési trendet, az tagadhatatlan, hogy egyre több bajnokság, és egyre több színvonalas mérkőzés van női fociban is. A legnagyobb női tornák nézettsége lassan már a férfiak labdarúgásáéval vetekszik, így nem csoda, hogy például a sportfogadás terén is megjelentek a női meccsek.
 
Értelemszerűen a fogadás technikája azért elég hasonló a két szakág esetén, de mégis vannak különbségek, és ezen különbségeket a fogadók ki is használhatják. Túl sok minden ma már nem kell a fogadáshoz egyébként, szimplán csak keresnünk kell egy jó online fogadóirodát, és regisztrálnunk kell 1-2 perc alatt. Fontos, hogy ilyenkor a bónuszokat is használjuk ki, mint például a Bet365 bónuszkód vagy éppen az Unibet bónusz, hiszen így akár a teljes befizetésünket megkaphatjuk még pluszban bónuszként.
 
De a fogadásról visszatérve a női labdarúgásra, a töretlen fejlődés másik következményeként egyre több olyan sztár jelent meg a női fociban is, akik tényleg komoly hírnevet tudtak szerezni teljesítményükkel. És a legjobb, hogy közöttük akad magyar is. A következőkben azonban azt fogjuk megmutatni, hogy ki volt az a 10 profi női labdarúgó, aki a legtöbbet tudott hozzátenni a női labdarúgás népszerűsítéséhez!
 
A legnagyobb és legismertebb női labdarúgók igazából a modern éra játékosai és rendkívül sokszínű háttérrel rendelkeznek, ami megmutatja azt is, hogy mennyire népszerű lett már ez a sportág. Van köztük olyan játékos, aki még mindig játszik, tehát ennyire friss még a női labdarúgás felemelkedésének története. Akármi is legyen ezen játékosok nemzetisége vagy éppen csapata, az biztos, hogy megérdemlik az elismerést azért, amit a női fociért tettek az elmúlt évtizedekben. 
 
 
focilabda_n
 
 
Néhány nagy név a listáról
 
A listán meg kell említeni Nadine Angerert, aki már volt a világ legjobb női labdarúgója, és egyben az első kapus, aki ezt a díjat meg tudta nyerni. Övé a leghosszabb olyan periódus, amikor nem kapott gólt nemzetközi találkozókon, a 2007-es világbajnokságot egyetlen kapott gól nélkül tudta végigcsinálni. A német nemzeti csapattal végigverték a világot a 21. század első évtizedében, és többször nyertek világbajnokságot is. Érdekesség emellett, hogy nyert már a világ legszebb női játékosának járó díjat is. 
 
Kristine Lillyvel kell folytatni a bemutatást, akinél több válogatottsága senkinek nem volt a világon, 352 alkalommal tudta magára ölteni az amerikai nemzeti mezt. Öt világbajnokságon vett részt, ebből kettőt tudtak megnyerni, a többiben harmadik helyen végeztek. Vérbeli támadóról van szó, aki karrierjét már 1987-ben elkezdte, a Boston Breakers csapatában játszott sokáig, és játékos pályafutása után ott helyezkedett el edzőként. 
 
A listára mindenképpen fel kell tenni még Sun Went Kínából és Abby Wambachot az Egyesült Államokból. Előbbi 1999-ben tette le igazán a névjegyét, amikor második helyre vezette Kínát a női világbajnokságon, és ő lett a torna legértékesebb játékosa. Gondoljunk bele, 152 válogatott meccsen 106 gólt tudott rúgni, nemhiába választották be a FIFA Évszázad játékosainak listájára. Wambach pedig az a csúcstartó, aki 184 gólt szerzett a nemzetközi porondon, ennél többet senki sem tudott rúgni, nem csoda, hogy 2012-ban a világ legjobb játékosának választották.
 
Ahogy egyébként kitűnik ebből a bemutatásból, látható, hogy a női labdarúgás még mindig inkább a válogatottak okán népszerű, hiszen a csapatok mérkőzéseit kevésbé követik és ismerik a szurkolók. De ezek a játékosok mindent megtesznek azért, hogy odafigyeljünk a labdarúgás női oldalára is. Nem tett másként a német Birgit Prinz sem, aki 8 Bundesliga bajnoki cím után vonult vissza 2011-ben, vagy éppen Homare Sawa, aki a valaha volt egyik legjobb női középpályás Japán színeiben. Nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 2011-ben világbajnok tudott lenni a felkelő nap országa. A legjobb játékosok között tartják nyilván az ő nevét is. 
 
Michelle Akers egykori amerikai válogatott csapatkapitányként megdöbbentő díjtömeget tudott pályafutása alatt besöpörni, az évszázad legjobb játékosának választották 2002-ben és azon két nő egyike, akik bekerültek a FIFA közös, nőket és férfiakat is listázó 100-as ranglistájára. Volt olyan éve, amikor 26 meccsen 39 gólt rúgott, úgy egyébként, hogy nem is csatár, hanem középpályás volt a posztja.
 
A valaha volt legnagyobb női labdarúgók
 
Látható tehát, hogy a nők között is vannak igen komoly sztárok és egy-egy kimagasló teljesítmény már önmagában is segíthet egy csapatnak abban, hogy valamelyik tornát meg tudja nyerni, hiszen itt igazán nagy gólzsákok is voltak a női foci történetében. Ilyen például Christine Sinclair, aki a tizes listánk harmadik helyére került Kanadából. Kanada nem a legnagyobb válogatottak közé tartozik, Sinclairnek is köszönhető, hogy például 2012-ben bronzérmet tudtak szerezni az olimpiai játékokon. Nem csoda, hogy 11 alkalommal lett Kanada legjobb focistája. 
 
A szimplán csak Marta nevet viselő brazil labdarúgó a történelem egyik legtehetségesebb női játékosa, akit 5 éven át neveztek a világ legjobbja címre is. 2007-ban nagyon sokat tett azért, hogy Brazília döntőbe kerülhessen a világbajnokságon, ugyanitt ő szerezte a legtöbb gólt. És hát a lista legvégén azt a nevet kell megemlítenünk, aki a legtöbbet tette a női fociért, ő pedig nem más, mint a 2004-ben visszavonult Mia Hamm. Ő az, aki a tengerentúlon és Európában is komoly népszerűségre tudott szert tenni, eredménylistája hihetetlenül hosszú. Ő a másik olyan nő, aki a FIFA 100-as ranglistájára be tudott kerülni a 98 férfi mellé.
 
Nyert már:
 
 - világbajnokságot,
 - olimpiát,
 - és volt a világ legjobb játékosa is.
 
A listánk egyébként nem teljes és rengeteg név nem is szerepel rajta, de valamelyest talán sikerült kiragadni azokat a neveket, akik az elmúlt 3 évtizedben nagyon sokat tettek a női foci elterjedéséért.
 
Ha kíváncsiak vagyunk még hasonló írásokra és érdekességekre, akkor keressük fel a szerző honlapját ezen a linken, ahol még rengeteg hasonló tartalom vár ránk!

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.