2024. 06. 20. - 08:30

Botrány készül? A saját fotókat is mesterséges intelligenciával készültnek bélyegezheti az Instagram

Botrány készül? A saját fotókat is mesterséges intelligenciával készültnek bélyegezheti az Instagram

Kiderült, hogy az Instagram „MI-vel készült” címkével lát el bizonyos fényképeket, akkor is, ha azok nem azok. A dolog természetesen sokakat felháborított.

Ebből csúnya ügy lehet: a Meta 2024 áprilisában kezdte el címkézni a tartalmakat az Instagramon, a Facebookon és a Threads-en, hogy jelezze, ha valamelyik mesterséges intelligenciával készült - írta meg a designboom.com.
 
Bár a lépés az átláthatóság és a bizalom növelését célozza, azzal, hogy segíti a felhasználókat a mesterséges intelligencia által generált tartalom azonosításában, van egy jelentős probléma: a „Made with AI” (MI-vel készült) címkét olyan tartalmakra is alkalmazza, amelyek valójában nem mesterséges intelligenciával készültek.
 
Az online felhasználók csalódottak, hiszen azt tapasztalják, hogy még a kisebb Photoshop-szerkesztések is címkével lesznek ellátva – és aggodalmat kelt azon kreatívok körében, akik úgy érzik, munkájukat rosszul azonosítják.
 
A saját fotókat is mesterséges intelligenciával készültnek bélyegezheti az Instagram - Fotó: threads.net/@yantastic
A saját fotókat is mesterséges intelligenciával készültnek bélyegezheti az Instagram - Fotó: threads.net/@yantastic
 
„Ahogy egyre generatívabb MI-eszközök válnak elérhetővé, fontos, hogy felismerjük, mikor születhetett valami generatív MI-vel – írta a Meta az új mesterségesintelligencia-azonosító rendszert bemutató bejegyzésében. - A tartalom automatikusan felcímkézhető, ha mesterséges intelligencia-jelzőket tartalmaz, vagy valaki felcímkézheti a mesterséges intelligencia által generált tartalmat, amikor megosztja azt az Instagramon.”
 
Pontatlansága miatt azonban az automatikus címkézési funkciót azonban kritika érte.
 
Tény, hogy aggasztó, amikor a fotósok a nemkívánatos tárgyak és foltok eltávolítását követően – ami gyakori az esetükben - a teljes kép MI által generáltként címkézése hamisan ábrázolja a munkájukat.
 
A felhasználók tapasztalatai szerint már olyan képekre is kerül „MI-vel készült” címke, amelyek egyértelműen nem azzal készültek.
 
A címke oka bizonyos esetekben az, hogy aki a fotót feltöltötte, eltávolított egy porszemet a képről egy, mesterséges intelligenciával működő eszközzel a Photoshopban.
 
Egy hozzászóló ugyanakkor az Instagramon megjegyezte: ha valaki nem akarja, hogy felvételét hamis címkével lássák el, ne használjon semmilyen MI-vezérelt eszközt, elég a folteltávolító ecset vagy ilyesmi, ami régóta létezik.
 
Egy releváns Reddit-bejegyzés kommentátora pedig azt írta, „az IG ráüti a képre a „Made with AI” címkét, amikor Adobe AI-eszközöket használunk a fényképek javítására, amelyeket minden egyes fotós használ… Olyan eszközöket, mint az automatikus maszkok vagy a javító eszközök. Természetesen kézzel is lehet javítani, de sokkal gyorsabb az Adobe képszerkesztő alkalmazások által biztosított eszközök használata. (…) Ez a funkció nem áll készen az IMO-n és csak akkor látható, ha a képet alaposan szerkesztették Photoshopban, vagy teljesen mesterséges intelligenciával készítették” – írta a designboom.com.
 
Fotó: threads.net/@yantastic
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.