2010. 03. 30. - 09:00

Norbi szakértői rovata indul! A hitvallásom: Egészséget mindenkinek!

Norbi szakértői rovata indul! A hitvallásom: Egészséget mindenkinek!
Schobert Norbert válaszol a kérdésekre szakértői rovatunkban rövidesen! Mindent megtudhatunk az egészséges táplálkozásról, mozgásról!

Norbi kísérlete!A Nice új szakértői rovatát Norbi vezeti, aki feltette egész életét arra, hogy az egészséges étkezésre és életmódra ébressze rá az embereket. Ez egy küldetés.

Ez egy hitvallás, ami sok ellenséget is szerez, de még több egészséget ad vissza azoknak, akik már majdnem feladták, vagy nem tudták, hogyan és miben élnek. Ha fontos az egészséged, az életed, akkor szeretettel várunk körünkben, s tedd fel kérdéseidet. Norbi válaszol Neked, ahogy emberileg lehetséges időben és térben!

Addig is pár kérdés, amire talán sokan kíváncsiak:

 

Norbi, mi a legfontosabb, amit az egészséges étkezésről tudnunk kell? Mire vigyázzunk elsősorban?

Ma már az ételeink szinte totális feldolgozáson mennek keresztül, mely során teli Norbi megdöbbentő kísérletenyomják őket cukorral, s egészségtelen adalékanyagokkal. 100 évvel ezelőtt még csak 1 kg finomított cukrot ettünk, ma hivatalosan 35-öt egy év alatt! S ez csak az a mennyiség, amit megveszünk és mi adunk az ételhez. A rejtett, inzulin és étvágynövelő cukrozás miatt elértük az évi egy mázsát cukorfogyasztást fejenként! Háromféle embert lehet megkülönbözetni:

1. Aki elhízott és folyamatos finomított szénhidrát-függőségben szenved. Ő potencionális páciense az orvosi rendelőknek már! Az élete nem tud teljes értékű lenni, mert minden tevékenységében, több-kevesebb mértékben korlátozza a hájpáncél. Ez tény attól függetlenül, hogy beismeri, vagy sem. Idővel még jobban elhízik, s megkeseredik. Úgy érzi, neki ez a sorsa, nincs kitörési lehetőség. Eszik, majd bánja, bűntudata van, s ezért ismét eszik...Ördögi körforgás.

2. Boldogan él a mának, eszik mindent, amit csak megkíván, a cukrosat is, hiszen inzulin túltermelésben van, de a sejtjei egyre inkább rezisztenssé válnak. Csak idő kérdése, mikor merül ki hasnyálmirigy, s következik be egy cukorbetegség akár. Ez az ember még kerülhet az egészségesek boldog táborába, de az elhízottak, s betegek soraiba is. Két út áll előtte! Attól függ, felismeri-e a helyzetét, s fordít-e a sorsán? A döntés a kezében van, én csak segíthetek neki, ha kéri, s elfogadja.

3. Sportol, nem hanyagolja a mozgást, nem eszik finomított szénhidrátot. Tudatosan táplálkozik és él. Ők számíthatnak hosszú, boldog, egészséges életre elsősorban. Ehhez mindent megtettek saját részükről! Az életnek minden lehetséges területét élvezni tudja, nincsenek testi korlátai ebben, s ez megalapozza a munkáját, karrierjét, családi életét, s egészségét is. Egymásra épül az egész rendszer. Az egészség az alap, akár egy ház alapja. Ha az megvan, a többi már megteremthető jóval könnyebben.

Hallottunk a híres kísérletedről, ahol megmutatod, mi „lakozik" egy-egy hagyományos étkezés hátterében! Mesélnél erről bővebben is?

Norbi kísérletet végzett.Nézzünk egy laza vacsorát, mellé tettük a rejtett cukortartalmat kockacukorban kimérve az egyes fogásokhoz. A kenyérnél, s a panírnál a finomlisztet cukorként értelmeztük - ahogy a szervezet is. (Jó gyakorlati próba erre: rágjunk egy kanál finomlisztet kb. 3 percig, érezni fogjuk, hogy édes lesz.) Az ételeket ezután egy üvegedénybe tettem, amiben látható, hogy mi történik a gyomorban, hogyan keveredik össze az egész vacsora. Tudom, hogy gusztustalan! Sokkoló és pazarlás? Mi lenne, ha az üzletben vetítenének egy videót, hogy doronggal agyonverik a kis fehér kölyökfókákat és nemcsak a mosolygós topmodellek öröme látszódna a csini bundában?

Megdöbbentő képsorok és megdöbbentő tények. Csak a kövérek vannak veszélyben?

Egy kedves tévés szerkesztő ismerősöm 12 éves és vékony, sportoló kisfia most lett cukorbeteg 26-os cukorral! Az orvosok azt mondták, hogy ez bizony - genetika. A családban soha senki nem volt előtte diabéteszes, a fiú egész életében kívánta és kapta az édeset, de lemozogta. Inzulin szintet soha nem mértek nála, mostanra pedig a hasnyálmirigy kimerült. A túlsúlyos emberek a rostszegény és mozgásszegény Norbi és Réka az Update rendszert tanítja nekünk.életmód miatt 3-4 naponta mennek vécére. Addig a képeken látható üveggyomor tartalma 36,7 fokon rohad a testben, kering a májban, vesében, vérben, nyirokrendszerben. Tudjátok, hogy mi lenne ugyanezzel az étellel egy kánikulai napon? Na, ez van bent is!

Norbi, mit tanácsolsz nekünk röviden összefoglalva a lényeget? Hogyan étkezzünk?

Gondolkodjatok el ezen! Tanácsaim:

1. / Napi 4-5 könnyű étkezés és nem szabad keverni sokféle ételt!
2./ Tartsuk be a finom- és barnaliszt-, cukormentes étrendet! Ma már sok természetes alapanyagú édesítőszerből válogathatunk. A cukor a mesterséges!
3./ Őszinte szívvel ajánlom a speciális update lisztkeveréket, s a belőle készült péktermékeket, s bő rostbevitelt, a napi gyümölcsfogyasztást, bőséges zöldségfogyasztást!
4./ Legjobb olaj és zsír nélkül sütni. A kevés zsír azért jobb a bő olajnál, mert magasabb hőfokon oxidálódik. Az oxidált, többször használt olaj rákkeltő lehet.
5./ A napi 2500 kalóriánál fékezzünk be! Ne többet!
6./ Minden másnap mozogjunk egy órát olyan formában, ami igazán örömet okoz. A napi élet során ragadjuk meg az alkalmakat egy kis mozgásra. (gyaloglás, lépcső, stb.)

Jó egészséget kívánok mindenkinek!Norbi megdöbbentő kísérlete!


Videó forrása: TV2 Magellán
-Dr.Safárik Gabriella-

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.