Schobert Norbi a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé sajtótájékoztatóján!

Schobert Norbert előadása a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé sajtótájékoztatóján
Norbi rögtön belevágott a mondanivaló leglényegesebb részére, hogy vajon hogyan fér bele ez a finom, magyaros csülök fogyasztása az egészséges életmódba?
„A cégem idén 10 éves, és tíz éve foglalkozunk a táplálkozással, az élelmiszerfejlesztéssel, sporttal. 2010-ben bejeztünk be egy zárt, klinikai vizsgálatot a Szent Imre Kórházban, ahol azt bizonyítottuk be, hogy ugyanolyan kalóriabevitel mellett, de alacsonyabb arányú szénhidrátfogyaztással igenis, jól lehet fogyni és hatékonyabb a gyógyulása a 2. típusú cukorbetegeknek is. Ilyen vizsgálatot még nem végeztek sehol a világon klinikai körülmények között. De hogyan jön mindez a csülökhöz? Ez az izgalmas kérdés!
Hát úgy, hogy a csülökben gyakorlatilag a szénhidráttartalom nulla! Tehát sem a hús, sem a zsír, sem a bőr nem tartalmaz szénhidrátot. A testünk szénhidrátbevitel nélkül nem tud zsírt előállítani, ahhoz, hogy ez megtörténjen a vércukorszintnek emelkedni kell, s a vércukrot az inzulintermelés juttatja a sejtekbe. Tehát! Akkor miért hízik a magyar, amikor csülköt eszik? Hát nem mindegy, hogy mi a körítése ennek a dolognak!
Azt tudni kell, hogy a világban, a fejlett országokban és sajnos Magyarországon is a lakosság 80 %-a túlsúlyos. S az elhízás és társbetegségei - az általa kiváltott betegségek - a vezető halálokok is egyben. Már a gyermekeknél is egyre gyakoribb a kövérség. S ez még nem elég, a lakosság - egy országos felmérés alapján - 33 %-a érintett a cukorbetegségben, s csak 10 % tud is róla. Az általános gyakorlat szerint, mit szoktak a csülök mellé enni? Van először a burgonya, amiről tudni kell, hogy semmilyen magyar hagyománya nincs, a burgonya egy import élelmiszer, 70 %-a szénhidrát, olyan, mintha egy kiló burgonya helyett akár 70 dkg kristálycukrot fogyasztottunk volna el. Tehát ez az egyik problémás köret a csülök mellett! A másik, ami gond lehet, az óriási kenyérfogyasztás, ami a csülök mellé társul. A mai barna és fehér kenyerek szintén 70 %-ban keményítőből állnak, ami megint teljes egészében cukorrá tud alakulni a szervezetben. S mit szoktak még a csülök mellé jó sokat inni?" S Norbi a hallgatóság felé fordult... „Sört"!!...- jött a magától értendő válasz a terem több helyéről egyidőben!
„A sört én is szeretem, de mégis mértékkel kell fogyasztani, mert ebben is deciliterenként 15 gr cukor található, de vannak már olyan fejlesztések, amelyek reménykeltőek a szénhidrátcsökkentés terén. Most nézzük, mi történik, ha megesszük a finom csülköt egy hagyományos körettel? Iszonyatosan megugrik a vércukorszint, a szervezett veszett tempóban kezd inzulint termelni, hogy kompenzálja ezt, s zsírt képez a tartalékból azonnal, ami háj formájába rakódik le pl. a derekunkon, vagy a hasunkon.
Ezért van az, hogy hazánkban a szénhidrátdús és zsírdús étkezés társítása trióban a mozgásszegény-életmóddal tönkreteszi az emberek egészségét." - S feltette Norbi a nagy kérdést: Jelentkezzen, aki már mozgott ma valamit! ... S összesen egy ember szólalt meg...A kapott eredmény mindent elmondott azonnal a szomorú valóságról...Megtapsolták a bátor jelentkezőt. Norbi ezek után folytatta okfejtését, hogy a magas vércukorszint, mozgásszegény életmód, a magas zsírfogyasztás, valamint a kialakult magas inzulinszint miatt szinte törvényszerűen következik a 2. típusú, és legújabban felfedezett 3. típusú cukorbetegség. „Ki hallott már 3-as típusú cukorbetegségről?" - kérdezte Norbi. A választ a fenti videóban megtaláljuk!
-gg-