2024. 06. 14. - 10:50

Vajon mibe ugat bele? Kutyánkat is érthetővé teszi a mesterséges intelligencia

Vajon mibe ugat bele? Kutyánkat is érthetővé teszi a mesterséges intelligencia

Egy újonnan kifejlesztett mesterséges intelligencia-fordító hamarosan lehetővé teszi az emberek számára, hogy megértsék a kutyaugatást.

Nincs már messze az idő, amikor a mesterséges intelligencia hozzájárulhat ahhoz, hogy a gazdik megértsék, mit „mond” a kutyájuk.
 
Egy, MI-alapú fordító kínálhat megoldást: az eredetileg az emberi beszéd átírására tervezett gépet kutatók a kiskutyák által kiadott hangok dekódolására is alkalmazták a Michigani Egyetem kutatói - ígéretes eredménnyel.
 
A készülék képes volt azonosítani a különböző fajtákat ugatásuk alapján, s szinte minden üvöltés és morgás hangját tudta érzékelni.
 
Hamarosan megfejtheti a kutyaugatást a mesterséges intelligencia?
Hamarosan megfejtheti a kutyaugatást a mesterséges intelligencia?
 
A szakértők több mint 200 percnyi ugatást rögzítettek 74 mexikói kutya otthoni környezetében. A mesterséges intelligencia különbséget tudott tenni a különböző hangok között – beleértve az ellenséges idegenekre irányuló dühös ugatást és az ismeretlenekkel szembeni, szokásos csaholást.
 
„Ez az első alkalom, hogy emberi beszédre optimalizált technikát készítenek az állatok kommunikációjának dekódolására. Eredményeink azt mutatják, hogy az emberi beszédből származó hangok és minták alapul szolgálhatnak más hangok akusztikus mintázatainak elemzéséhez és megértéséhez, ilyen például az állatok hangja” – mondta el Rada Mihalcea, a Michigani Egyetem kutatója.
 
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.