2022. 08. 22. - 11:00

Aranykorát éli a 3D nyomtatás a divatiparban

Aranykorát éli a 3D nyomtatás a divatiparban

A technológia használata a divatipart is elérte. A mesterséges intelligencia alkalmazásai mellett nagy népszerűségnek örvend a 3D nyomtatás, melyet mára számos márka használ.

A divatipar nem rest kiaknázni a technológia nyújtotta, egyre szélesebb körű lehetőségeket: segít a trendek alakításában, hasznosítható a trend-követésben - de komoly szerepet kap napjainkban a mobilkereskedelem, az IoT (Internet of things – A dolgok internete) vagy éppen a virtuális valóság alkalmazása is a divat terén. iris_van_herpen_divat_01
 
Külön területet jelent a 3D nyomtatók használata.
 
Megjelenésük óta számos márka – kicsik és nagyok egyaránt – keresi az igény szerinti gyártás lehetőségeit. Ez új utakat nyit a testreszabás, a fenntarthatóság és a kreativitás számára.
 
Számos divatmárka 2022-ben már a 3D-t is alkalmazza kollekcióiban, a kiegészítőktől kezdve a teljes ruhatárig.
 
Annak ellenére, hogy a 3D-vel készítés több órát tesz ki, kevesebb hulladékot eredményez és sokkal kevésbé munkaigényes, mint más típusú gyártás.
 
A ruhadarabok igény szerinti nyomtatása nagyjából 35 százalékkal csökkenti a szövethulladék mennyiségét. Ez a minimális hulladékkezelési megközelítés értékes betekintést nyújthat a gyárak jelenlegi állapotának átalakításához, valamint a fenntarthatóbb társadalmi és környezetvédelmi szempontokhoz való igazításához.
 
Érdemes tudni, hogy a 3D nyomtatás egyik úttörője Iris Van Herpen volt. A holland tervezőnek oroszlánrésze van a 3D nyomtatásban, szerepe egészen 2010-ig nyúlik vissza. Egyik legjelentősebb darabja a Crystallization felső, amelyet 3D-ben nyomtattak, fehér poliamidból.
 
iris_van_herpen_divat_2Van Herpen talán az egyetlen tervező, aki a rangos párizsi Haute Couture divatheteken mutatkozott be, kifinomult technológiát alkalmazva ruháihoz és bemutatóihoz. Ügyfelei közé tartozik Björk, Beyonce és Lady Gaga, akiknek különleges 3D nyomtatott divatdarabokat készített.
 
A 3D nyomtatás a divatot is a konceptuális művészet új szintjére emeli.
 
Anouk Wipprecht hihetetlen pókruhájának például mechanikus karjai vannak, amelyek a többi ember közelségétől függően mozognak. Ez a 3D nyomtatott ruha kitűnően ötvözi az élvonalbeli tudományos technológiát a haute couture divatjával, jól demonstrálva az új technológia sokoldalúságát.
 
Érdemes megemlíteni a digitális kötést is: a 3D nyomtatás világában ez a terület is nagyot lépett előre, s számtalan testreszabási lehetőséget kínál.
 
Olyan gyártók például, mint a Shima Seiki, kevesebb mint egy óra alatt teljes, varratmentes ruhadarabot képesek varázsolni a fonalakból.
 
A cikket folytatjuk.
 
Fotó: Instagram/irisvanharpen
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.