2022. 10. 17. - 12:30

Divat és technológia – Hogy működik a blokklánc?

Divat és technológia – Hogy működik a blokklánc?

Mióta meglátta benne a lehetőséget, a divatipar is él a technológia nyújtotta lehetőségekkel. A blockchain vagy blokklánc szintén komoly segítséget kínál számára. Lássuk, miért.

A technológia, a mesterséges intelligencia nyújtotta előnyök számos iparág számára elérhetőek, s a divatipar sem rest alkalmazni őket. Bátran használja a trendek alakításához- és követéséhez, a mobilkereskedelem, az IoT (A tárgyak internete) terén, de a virtuális valóság is hatékony eszköz a kezében – mint arra korábbi cikkeink is kitértek.
 
Lássuk a blokklánc szerepét.
 
A blokklánc kiváló eszköz az átláthatóság, a nyomon követhetőség és a hatékonyság érdekében az ellátási láncban.
 
Minden tagja számára megoldja - a fuvarozóktól és bankoktól a közvetítőkig és beszállítókig -, hogy közvetlenül és biztonságosan kapcsolódjanak egymással, információkat, dokumentumokat és adatokat cseréljenek.
 
Mióta meglátta benne a lehetőséget, a divatipar is él a technológia nyújtotta lehetőségekkel
Mióta meglátta benne a lehetőséget, a divatipar is él a technológia nyújtotta lehetőségekkel
 
De mi is a blokklánc és hogyan működik?
 
A blokkláncot többnyire nyilvántartási technológiaként használják a bitcoin és a digitális valuta mögött. A blokklánc „blokkjai” digitális adatokból állnak, amelyek információkat tárolnak a tranzakciókról, például a legutóbbi vásárlás dátumáról, időpontjáról és dollárban történt összegéről, valamint arról, hogy kik vesznek részt a tranzakciókban.
 
Olyan információkat is tárolnak azonban, amelyek megkülönböztetik őket a többi blokktól, egyedi kódot használnak, amelyet hash-nek neveznek.
 
Ez felhasználható a ruházati cikkek és az ellátási láncok hatékony nyomon követésére és nyilvántartására, olyan technológiák révén, mint a nyomon követés és a készletkezelés.
 
A blokklánc-megoldás fizikai-digitális kapcsolatot hoz létre a termékek és digitális identitásuk között egy blokkláncon. Csakúgy, mint a digitális valuta esetében, a Blockchain is kínál kriptográfiai pecsétet vagy sorozatszámot, amely fizikai azonosítóként működik, s vissza van kapcsolva az egyes termék „digitális ikertestvéréhez – mint azt a Forbes magazin kifejtette.
 
Ezt a technológiát használta például a TextileGenesis: ennek segítségével tartja nyilván a gyártás minden szakaszát. A cég úgy véli, ez elősegíti ellátási lánca átláthatóbbá tételét, valamint ösztönzi a szélesebb körű elmozdulást a fenntarthatóság felé.
 
Minden alkalommal, amikor egy termék mozog az ellátási láncban, rögzítésre kerül a blokkláncon.
 
Ez nagy előny, mivel megakadályozhatja a hamisítást: az áruk, amelyekből hiányzik a fizikai-digitális kapcsolat, nyilvánvalóan hamisítványok. Ezenkívül minden árueltérítési kísérlet nyomon követhető. Ez azonosítja, hogy az utolsó fél, aki átvette a termék felügyeletét – becsúszhatott-e hamisított termék -, de az is kiderül, ha az eredeti terméket eltérítették.
 
A cikket a fenntarthatósággal folytatjuk.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.