2017. 01. 30. - 14:10

Színpompás divat a Velencei Karneválon

Színpompás divat a Velencei Karneválon

Februárban már nagyon vágyunk egy kis változatosságra a sok téli nap után, és már alig várjuk a tavaszt. Erre az időszakra szerencsére több dolog is rendelkezésünkre áll, hogy a hátralevő időt elüssük. Aki teheti, még elmegy síelni, snowboardozni, közelre vagy távolba, ahol havas lankák találhatóak. Aki pedig nem szereti a téli sportokat, bulizhat farsang ürügyén, szinte minden nap. 

Ha legszívesebben kibújnánk a bőrünkből, ezt megtehetjük februárban - akár felismerhetetlenné is válhatunk egy ügyes maskarában.

A világ második leghíresebb karneválja mellettünk van

Ha a legklasszikusabb farsangon szeretnénk részt venni, irány a velencei karnevál! Csak 700 kilométerre van fővárosunktól az az ünnepély, ami legalább olyan nevezetes világszerte, mint a riói karnevál.

Velence maga az élő középkor, semmit nem változott a barokk kor óta. Ha itt bulizunk, többszáz évvel visszamehetünk az időben.

Ennek a nagy, közös ünneplésnek, dorbézolásnak minden tréfás jellege ellenére - mint minden farsangnak - volt egy nagyon fontos funkciója: hogy elűzze a téli sötétséget, és a város új életre kelhessen. Már 1094-ben megünnepelték, legalábbis ekkor említik először.
Egykor, miután a Dodge megnyitotta az ünnepélyt, az összes polgár együtt bulizott, és hagyományosan egy egész napot hajón töltöttek: ha a hajnal a vizen érte őket valamelyik csatornán, akkor az szerencsét hozott az egész további évre.
Az 1700-as években élte fénykorát a karneválozás, nem véletlen, hogy a mai estélyek, amelyekre mi is válthatunk - jelmezt is biztosító - jegyet, Casanova és Mozart korába visznek vissza a leggyakrabban.

Világszerte ismertek a klasszikus velencei maskarák, ilyen például a Pestis Doktor csőrös maszkkal járó viselete. Az 1630-as években dúló pestis járványkor még valódi védőöltözetként viselték az orvosok.
Az első maszk a bauta volt, egy egész arcot takaró fehér maszk két szemnyílással, ezt csak arisztokraták viselhették.

Velencei maszkok - széles a kínálat

Velencei maszkok - A széles kínálatból mindenki megtalálhatja a kedvére valót

Ha ott vagyunk, érdemes beruházni egy hamisítatlan velencei maszkba, esetleg jelmezbe. Az igaziakért kicsit többet kell fizetni, de a bazárban találunk utánzatokat. A lényeg úgyis a partizás! Bulizhatunk a tömeggel együtt, de a karnevál csúcsát a hivatalos bálokon való részvétel jelenti, ezek ára persze borsos.
Idén február 11 és 28 közt bármikor mehetünk, és részt vehetünk ezen az egyedi eseményen, de ajánlatos a hétvégékre, különösen az utolsó hétvégére koncentrálni.

Nálunk is van középkori maszkabál

Ha nincs módunk vagy kedvünk kiugrani Velencébe, érdemes elmenni egy jó kis hazai farsangi partira.

Ha beöltözős buliba készülünk, bevethetjük legőrültebb, legbolondosabb, legfeltűnőbb ruháinkat valamilyen jelmez fedőneve alatt. Vagy kiélhetjük kreatívitásunkat, hogy meglevő öltözékeinket például jelmezkölcsönzőből vett darabokkal kiegészítsük.
Itthon is találunk fantasztikus tél végi hagyományos ünnepeket: például február 23.-28. közt tartják Mohácson a Busójárást. A maradandó élmény garantált!

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.