2022. 06. 14. - 11:35

Textilújrahasznosításban jeleskedik a Refashion mesterséges intelligencia-rendszer

Textilújrahasznosításban jeleskedik a Refashion mesterséges intelligencia-rendszer

Mesterséges intelligencia támogatja a Refashion elnevezésű divat-rendszert, amely körkörös tervezési stratégiákon alapul.

Hogyan használhatnánk újra a szöveteket, miként előzhetnénk meg a textilhulladékot használat előtt és után? A „Refashion” az első mesterséges intelligencia támogatta divatrendszer, amely körkörös tervezési stratégiákon alapul. solvestudio_1
 
De mit is jelent ez?
 
A divatipar és így a ruházati cikkek gyártása az egyik leginkább erőforrás-igényes ágazat, amely fősodrában lineáris gazdaságot alkalmaz: vedd fel, használd fel, használd el.
 
Jelenleg a kedvezőtlen éghajlati hatás több mint kétharmada kizárólag a ruhanemű-gyártásból ered: rostból, fonalból, szövetből és nedves kezelésből.
 
Évente 53 millió tonna szálat állítanak elő az üzemek és 87 százalék kerül hulladéklerakókba, így az iparág szennyezi a környezetet és értékes erőforrásokat pazarol el.
 
Ha ez meggátolhatnánk, az értéket vissza lehetne forgatni. Erre törekszik a „Refashion” sorozaton keresztül a Solve Studio.
 
A Refashion a világ első körkörös divatrendszere, amely előre megtervezett többfunkciós szövetblokkokat alkalmaz, mikzben mesterséges intelligencia (MI) segítségével hoz létre többféle stílust ugyanazon anyag felhasználásával - és újrafelhasználásával.
 
A textilszövet újrahasznosításának megoldására a multidiszciplináris csapat innovatív terméktervezési és gyártási folyamatot dolgozott ki, amely egy újszerű körkörös tervezési stratégián alapul.
 
Ezt a folyamatot a gyártás/visszanyerés automatizált tervezésén és a mesterséges intelligencia támogatta tervezésen keresztül igyekeznek megvalósítani. Hároméves együttműködést követően a projekt első lépése nemrég sikeresen lezárult,  a rendszerrel azonos néven futó – Refashion –, proof-of-concept kollekció létrehozásával.
 
solvestudio_02A kollekció három előre megtervezett, többfunkciós szövetblokk, amelyek Tencel és GOTS minősítésű biopamutból készültek.
 
A sorozat több mint 10 különböző stílust tartalmaz: egy felsőt, négy ruhát, két szoknyát, egy bolerót, két jumpsuitot és egy kifordítható kabátot.
 
Amellett, hogy bemutatja, milyen sokoldalúak lehetnek a szövettömbök, minden ruhadarab könnyen szétszedhető, újratervezhető és vállalati szinten más stílusokban gyártható újra, miután a végfelhasználó visszaküldi azokat.
 
„A megközelítéstől azt várom – a svájci St. Gallen Egyetem Számítástechnikai Intézetének Interakció- és Kommunikáció-alapú Rendszerek Tanszékének csapatával, dr. Andrei Ciortea és dr. Simon Mayer professzorokkal együtt -, hogy növelhessük a kiszolgálást az ellátási láncban, s ezáltal lehetővé tegyük a méretezhető körkörös gazdaságot a ruhaiparban” – magyarázta Cristina Dan, a körkörös divat kutatója és a SOLVE alapítója.
 
A mesterséges intelligencia támogatta körkörös tervezési stratégia a maga nemében az első, ahol az emberi kreativitást az MI fokozza.
 
A megoldás ma a stílusok kézi összeszerelésére és újra összeállítására korlátozódik. A jövőbeli kutatás azonban már a körkörös tervezési stratégia- automatizálás és a mesterséges intelligencia révén történő iparosításában rejlő lehetőségek feltárására fókuszál majd.
 
Fotó: solve.studio
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.