2019. 11. 29. - 12:25

Új lakás, új kihívás

Új lakás, új kihívás
Egy új lakás sok kihívással jár, főleg abban az esetben amennyiben felújításra szorul. Számos olyan munka van, amihez mindenképpen szakembert kell hívnunk, azonban jó néhány felújítási munkálatot mi magunk is képesek vagyunk elvégezni, ezzel rengeteg pénzt és időt megspórolva magunknak.
Ha úgy döntünk, hogy mi is ezt az utat választjuk, akkor nagyon fontos, hogy mindig alaposan mérjük fel és tervezzük meg a munkafolyamatokat. Állítsunk fel sorrendet, hogy melyik lépés mi után következik, miket tudunk mi magunk elvégezni és mihez kell már egy szakember segítsége. A felújítás során tartsuk szem előtt a biztonságot, és mielőtt bármibe belekezdenénk, szerezzük be a munkákhoz szükséges felszerelést. 
 
Lássuk most azokat a tevékenységeket, amiket általában egy újdonsült lakástulajdonos önmaga végez el, és hogy mire érdemes ezeknél a munkáknál odafigyelni, milyen munkához, mit javasolt beszerezni.
 
Bontás
 
Alapvető része a bontási munkálatoknak a régi tapéta/csempe, a nyílászárók eltávolítása illetve a falak lebontása. A teendők megkezdése előtt érdemes felmérni azt, hogy a keletkezett hulladékból valamit tudunk-e a későbbiekben hasznosítani. A hasznosítható anyagot külön gyűjtsük, míg a felesleges maradék elszállításáról megfelelő módon gondoskodjunk, hogy ne legyen láb alatt és ezzel a munkálatokat ne akadályozza.
 
Bontás
 
Falbontáshoz szerezzünk be egy erre alkalmas kalapácsot, tapéta eltávolításához pedig egy spaklit. A törmelék mozgatására vödrökre, de nagyobb mennyiség esetén egy talicskára is szükségünk lehet. A bontás során fontos, hogy figyeljünk a megfelelő védőfelszerelésre. A munkálatok nagyrésze rengeteg porral jár, de nem ritka, hogy penésszel is találkozunk, ezért mindenképpen használjuk megfelelő védőmaszkot. A vízhólyagok és a felesleges sérülések elkerülése érdekében, a munkálatok alatt folyamatosan viseljünk védőkesztyűt és védőszemüveget.
 
Tapétázás
 
A tapétázáshoz szükségünk lesz egy vízmértékre, szivacsra, ecsetre, tapétázó kanálra és ollóra, gumihengerre, mérőeszközre (például colostok), pengére, illetve egy tapétázó hengerre. Mindig figyeljünk oda, hogy a tapétaragasztó egyenes (ezt vízmértékkel ellenőrizzük) és nedves szivaccsal áttörölt felületre kerüljön fel.
 
Tapéta
 
Erre azért van szükség, hogy ne szívja magába a száraz felület a ragasztót, ami miatt a tapéta vagy fel sem ragad, vagy rövid időn belül elválik a felülettől. A légbuborékok kisimításához használjunk tapétázó kanalat, azonban arra ügyeljünk, hogy a tapéta felszínét ne sértsük meg. A gumihenger segítségével az illesztéseket tudjuk megfelelően kialakítani. A munkálatok végén a tapétán maradt ragasztót, a vizes szivacs segítségével távolítsuk el.
 
Falfestés
 
Mielőtt a falak festésébe belekezdenénk, mindenképpen szükségünk lesz egy mérőszalagra, amivel a festeni szánt felületet lemérnjük, majd ez alapján a megfelelő mennyiségű festéket beszerezzük. Fontos tudni azt is, hogy az adott festékhez, illetve falfelülethez szükséges-e alapozó festéket használni, valamint hogy hány rétegben fed, vagy adja ki a kívánt színt a festék. Ebben a festékboltokban tudunk segítséget kérni. A takarófólia és takarószalag segítségünkre lesz abban, hogy megóvjuk a többi felületet a festék okozta piszkolódástól. Különböző méretű ecseteket is be kell szereznünk (ezt praktikusan szettben is meg lehet vásárolni).Egy festőhengert, valamint festő tálcát is nagyon praktikus, ha nagyobb felületet kell festenünk.
 
Falfestés
 
A falon kialakult kisebb hibák javítására, glettvasra és a spatulára lesz szükségünk természetesen a glettanyag mellett. Ha ezek megvannak, akkor az egészségünk megóvása érdekében a már bontásnál is említett védőmaszot használjuk itt is. Végezetül pedig gondoljunk az eszközök későbbi használatára is, így azokat a munka végeztével megfelelően letisztított és száraz állapotban tegyük el.  
 
Parkettázás
 
A szalagparketták lerakása szintén nem jelent különösebben nagy kihívást, azonban itt is szem előtt kell tartani néhány szabályt. Kezdésként a lerakni kívánt padlólapokat legalább két napon keresztül, olyan körülmények között kell tárolni, amilyen a lerakás helyszínén lesz. Legalább 18-20 fok közötti hőmérséklet és 60-70%-os páratartalom legyen a helyiségben. A parkettát mindig tiszta, sima és egyenes felületre helyezzük el. Érdemes a parketta alá polifoam habszivacsot, vagy hasonló alátétanyagot helyezni, ez segíti az egyenlőtlenségek eltüntetését is.
 
 
 
Mindig hagyjunk tágulásra lehetőséget adó hézagot az illesztéseknél. 1-1,5 cm-es hézagot hagyva a fal mellett kell elhelyezni parketta lapokat egymás után. Ütögessük meg a lapokat, hogy azok minél jobban simuljanak egymáshoz. Végül pedig a segélylécek segítségével esztétikusabbá tudjuk tenni az elkészült munkát. Erre persze azokon a helyeken nincs szükség, ahol tudjuk, hogy például szekrénysor kerül a falhoz, hiszen a szegély akadályozná, hogy a bútort a falhoz rögzítsük..
 
Ehhez a munkához, már jóval több eszközre van szükség:
 
-          ék
-          mérőszalag
-          ceruza
-          sniccer
-          fugázók
-          fa fűrészbeütővas (illesztéséhez)
-          dekopír fűrész (lapok vágásához)
-          körfűrész (lapok hosszanti vágása)
-          gérvágó: (szegélyezéshez)
-          kinyomópisztoly
-          műanyag ragasztópisztoly
-          fémfűrész
 
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a munkálatokhoz, itt is fontoss a megfelelő védőfelszerelést beszerezni. A zaj okozta károk védelmében egy fülvédőt, míg a szemünk megóvása érdekében védőszemüveget vagy arcvédőt használjunk. Ennél a munkánál sokat kell térdelni, így egy térdvédő, vagy egy térdpárnás nadrág beszerzése is indokolt lehet.
 
                             uj lakas, uj kihivas - nice.hu5                uj lakas, uj kihivas - nice.hu6 (1)
 
Amennyiben a felújítási munkálatok során gyermekeink is jelen vannak, esetleg még segítenek is, gondoljunk rájuk is és biztosítsuk számukra is a megfelelő védőfelszereléseket.
 
A lakásfelújítás elég sok kosszal jár, így a munkálatok végeztével a takarításhoz szükséges szerekről és szerszámokról is érdemes előre gondoskodnunk. 
 
Bár ez így rengeteg megvásárolni való szerszámnak, eszköznek és védőfelszerelésnek tűnik, azonban ne feledjük, hogy ezek nem egyszer használatos holmik. Amennyiben megfelelő minőségű termékeket vásárolunk, hosszú évekig nem kell újra ezek beszerzésével foglalkoznunk, ha egy kis munka adódik az otthonunkban.
 
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.