2015. 12. 22. - 20:09

Minden dubai-i épületre napelem kerülhet 2030-ra

Minden dubai-i épületre napelem kerülhet 2030-ra

Egyedülállóan nagyszabású, dollármilliárdokat felemésztő beruházásba kezd a dubai-i kormány, melynek célja nem más, minthogy 2030-ra a város összes épületének tetején napelem legyen.

A víz és a szél által termelt energiát már eddig is igen kreatívan és hatékonyan hasznosította Dubai városa, a következő 15 évben pedig a napenergián lesz a sor. A kormány olyan kidolgozásán fáradozik, mely arra ösztönzi az épületek tulajdonosait, hogy helyezzenek napelemeket a tetőkre, és kapcsolják össze őket a helyi áramszolgáltató hálózatával. Dubai uralkodója, Sheikh Mohammed bin Rashid Al-Maktoum szerint a cél nem kevesebb, minthogy 2030-ra az összes épület tetejére napelem kerüljön.


Napelemes várossá válhat Dubai 2030-ra

A projekt megvalósítása érdekében számos intézkedést hoznak. Többek között alacsony kamatozású hitelekkel és befektetők toborzásával segítenék a folyamatokat, emellett adómentes vállalkozási terület létrehozása is tervben van, amely megújuló energiával foglalkozó cégeket hozna a világ minden tájáról.

Természetesen nem csupán a háztetőkre telepített napelemek által hasznosítaná Dubai a napenergiát. Kivitelezés alatt van az a gigantikus napelemes park, amely nem kevesebb, mint 50 milliárd dirhamos, azaz nagyjából 13.600 milliárd forintos beruházást jelent. Az elképzelések szerint ez a park 2017-re 800 megawatt kapacitást érne el, míg 2030-ra már 5.000 megawattot. Ez utóbbi érték az Egyesült Arab Emírségek teljes évi energiatermelésének negyedét tenné ki.

Fotók: freedigitalphotos.net / dubai.com

-W-

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.