2019. 11. 04. - 10:40

5 mítosz a csokoládé kapcsán

5 mítosz a csokoládé kapcsán

A csokoládét igen sok egészségügyi előnnyel ruházták fel az évek során. Nem mind igaz azonban – lássuk, mi az, ami valóban tény a csoki fogyasztásával kapcsolatban.

Az idők során számos egészségügyi előnyt kapcsoltak egyik kedvenc édességünkhöz, a csokihoz. Talán nem meglepő azonban, hogy ezek közül nem minden igaz, vagy megalapozott tudományos bizonyítékok nélküli.
 
Lássuk a tényeket és mítoszokat a csokoládé kapcsán.
 
1.A csoki afrodiziákum: az aztékok hitték, hogy a csokoládénak varázslatos ereje van, a jelenlegi tudomány azért nem tulajdonít neki ekkora jelentőséget, ugyanis nincs bizonyíték vagy tanulmány arra nézve, hogy a csoki nagymértékben libidófokozó.
 
Sok mítosz kering a csokoládé fogyasztásáról
Sok mítosz kering a csokoládé fogyasztásáról
 
2.A csokoládé pattanást okoz: tanulmányok szerint a csoki nem játszik szerepet a pattanások kialakulásában, de a kezelésére sem célszerű fogyasztani – ahogyan azt egyes tinédzserek hiszik.
 
3.A csoki mellőzi a tápértéket: a csokoládét nem igazán tápértéke miatt esszük, ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs neki. Egy normál étcsoki annyi antioxidánst tartalmaz, mint egy pohár vörösbor. Emellett nagy mennyiségben találunk benne ásványi anyagot és élelmi rostot.
 
4.A csokiban levő cukor növeli a stresszt: ez a mítosz nemcsak teljesen helytelen, hanem éppenséggel az ellenkezője igaz. Tanulmányok kimutatták, hogy 25 gramm csokoládé elfogyasztása naponta valójában csökkenti a stresszhormon szintet. Ennek oka az, hogy növeli a boldogsághormon szintjét a szervezetben.
 
5.A cukorbetegeknek fel kell adniuk a csoki fogyasztását: ez sem igaz teljesen. Ha ugyanis mértékkel eszik, a diabétesszel küzdők is élvezhetik a csokoládét.
 
Ráadásul ma már kiváló diabetikus csokik vannak, olyan cukorral, amelyek kevésbé hatnak a cukorszintre. A csoki előnye továbbá, hogy az étcsokoládé fogyasztása pozitív hatással lehet az inzulinérzékenységre és a vércukorszintre.
 
László Adrienn

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.