2023. 03. 28. - 10:35

5 módszer, mellyel a mesterséges intelligencia segíti a szervátültetést - 1.rész

5 módszer, mellyel a mesterséges intelligencia segíti a szervátültetést  - 1.rész

Nem újdonság a mesterséges intelligencia használata az orvostudomány területén. Fejlettségének köszönhetően azonban ma már a szervátültetésben is komoly hasznát veszik.

Az utóbbi években a mesterséges intelligencia (MI) bebizonyította, hogy számos módon segíthet az orvosoknak, a betegségek, állapotok gyorsabb azonosításától a robotműtétekig.
 
Értékes eszközzé válhat azonban a transzplantáció terén is, hogy több páciens életét lehessen megmenteni.
 
A közelmúltban végzett tanulmányok ígéretesnek bizonyultak a mesterséges intelligencia használatával kapcsolatban, nagy adathalmazok elemzése céljából, a fontos trendek és minták felfedezése érdekében.
 
A Mayo Klinika transzplantációs szakértői beszámoltak arról, miként javíthatja ez a technológia a betegek állapotának kimenetelét.
 
„Az orvosok egykor CT-vizsgálatok nélkül, korlátozott számú laboratóriumi vizsgálat mellett gyakorolták az orvostudományt. Ezek az eszközök ma már nemcsak mindennaposak, de a kezeléssel kapcsolatos döntések szempontjából is kulcsfontosságúak. A mesterséges intelligencia meglátásom szerint az orvosok számára is fontos döntéshozatali eszköz lesz” – mondta el Mark Stegall orvos, a Mayo Klinika transzplantációs sebésze és kutatója.
 
Ma már a szervátültetés is hasznát veszi a mesterséges intelligenciának
Ma már a szervátültetés is hasznát veszi a mesterséges intelligenciának
 
Íme az 5 módszer, melyben a mesterséges intelligencia a transzplantációs eredmények javítására használható.
 
1.A transzplantáció szükségességének megelőzése
 
Már zajlanak kutatások arra nézve, hogy a mesterséges intelligencia felhasználható legyen a szervi elégtelenség korábbi kimutatására.
 
Az MI annak meghatározására is alkalmazható, mely korai beavatkozások késleltetik a transzplantáció szükségességét, s bizonyos esetekben szükségtelenné is tehetik az átültetést.
 
„A transzplantáció segít a betegeknek hosszabb életet élni, de számos szövődménnyel járhat. Mindig törekszünk olyan módszerek felfedezésére, amelyek segítségével a páciensek maguktól felépülhetnek és jobb minőségű, hosszabb életet élhetnek” – fogalmazott Rohan Goswami, transzplantációs orvos, kardiológus, a floridai Mayo Klinika szívátültetési kutatási igazgatója.
 
2.A szervdonor és a fogadó beteg jobb illeszkedése
 
A szervdonorok és a recipiensek összehangolása bonyolult művelet. A mesterséges intelligencia a remények szerint segíthet az egyezési folyamat javításában.
 
Annak meghatározásához is hozzájárulhat, hogy egy adományozott szerv sikeres transzplantációt eredményez-e.
 
A Mayo Klinika nemrégiben végzett tanulmánya bemutatta, hogyan lehet egy mesterséges intelligencia-alapú pontozási rendszert használni a transzplantált vesebiopsziák elemzésére a gyulladás szintjének meghatározására - ez fontos információ, amely segít jelezni az átültetett vese egészségét.
 
A cikket a további módszerekkel folytatjuk.
 
L.A.
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.