2019. 12. 10. - 12:20

7 nyomós érv a futópad mellett

7 nyomós érv a futópad mellett
A hidegebb időszak beálltával a mozgás szerelmesei kénytelenek elgondolkozni azon, mivel  tudnák kiváltani a szabadtéri mozgást, vagy annak egy részét.
Jó ötlet edzőterembe járni, viszont ha kevesebb idővel rendelkezünk, akkor megoldást jelenthet otthonra venni magunknak egy edzőgépet. Cikkünkben éppen ezért az egyik legnépszerűbb edzőgép, a futópad előnyeit gyűjtöttük össze. Nézzük, hogy miért is érdemes egy futópadot beszerzni.
 
Izületkímélőbb lehet, mint a szabadtéri futás
 
Futógépes futás esetén a test ízületei nem ütődnek olyan erővel, mintha például betonon futnánk. A futópadnak van egy enyhe rugózása, így a rajta való futás hasonlít egy rekortánon vagy füves terepen való futáshoz.
 
Izületkímélőbb lehet, mint a szabadtéri futás
 
Ez kifejezetten fontos a nagyobb súlyú emberek számára, hiszen esetükben az izületek a futás során sokkal nagyobb mértékben terhelődnek. 
 
Kényelmes lehetőség 
 
A szabadtéri vagy edzőtermi futáshoz képest egy otthoni használatra megvásárolt futópaddal rengeteg időt tudunk megspórolni. Nem kell például utaznunk, vagy az edzőteremben várakoznunk másokra. Nem beszélve arról, hogy egy téli futás során még jól be is kellene öltözni, ami nem ad olyan komfortos érzést a mozgás során, mintha bent egy kényelmes nyári viseletben edzenénk. Mindezek mellett könnyebben vesszük rá magunkat a saját edzésprogramunk betartására és a kifogások is kevésbé jönnek elő, ha otthon, helyben van lehetőségünk edzeni.
 
Kényelmes lehetőség
 
Nem mellékesen pedig nem feltétlenül kell több órányi szabadidő, hogy egy kicsit mozogjuk. Ha mindössze 20 szabad percünk van, azt is fel tudjuk használni hatékonyan a sportolásra, nem úgy, mintha mondjuk egy edzőterembe vagy uszodába kellene mennünk.
 
Hatékonyabb, mint a többi edzőgép
 
Ha a legtöbb edzőgéppel összehasonlítjuk, akkor szinte a legnagyobb kalóriamennyiséget tudjuk egy futópadon tudjuk elégetni. Nem sok olyan sportot találunk, ami nagyobb mértékű kalóriát éget el a futásnál. A gyorskorcsolya és a sífutás, ami talán még eredményesebben égeti a kalóriákat, de nyilván ezeket a sportokat nehézkesebb az otthonunkban végezni és nem is tartoznak a leggyakoribb sportok közé.
 
Hatékonyabb, mint a többi edzőgép
 
A leadott kalória mennyisége sok mindenből tevődik össze, de a futás segítségével egy 80 kg körüli férfi 30 perces intenzív futással közel 600 kalóriát képes elégetni, ami azért jelentős mennyiség. 
 
Szórakoztató edzés
 
A futás közben tudunk TV-t nézni vagy éppen zenét hallgatni, úgy hogy semmi másra nem kell odafigyelni. Érdemes a tempóhoz illeszkedő zenét választani, ezzel is segítve az edzés hatékonyságát. Otthon a forgalom sem zavarhat meg minket, nem kell lehúzódnunk egy másik futó elől, nem kell odafigyelni az autósokra vagy a biciklisekre. Még a lábunk elé sem kell nézni, nehogy megbotoljunk egy faágban esetleg egy kőben, mint mondjuk erdei futás esetén. Tudunk csak a futásra koncentrálni, így semmi egyéb nem rontja el a sportolás élményét.
 
 
Testre szabott és változatos edzésre alkalmas
 
Könnyen alakíthatod a személyes edzettségi szintedhez az otthoni futópadozást.
Egy jó futópad már rendelkezik jól kialakított edzésprogrammal, ami a monoton futásokat sokkal változatosabbá teszi. Tudunk rajta állítani sebességet és akár dőlésszöget is. Bármilyen edzettségi szinttel el lehet kezdeni a használatát. A kezdők, illetve a futást kevésbé kedvelők pedig akár gyaloglásra is használhatják. 
 
Jól mérhető teljesítmény
 
A futópad már számos mérés segítségével tartja számon az edzéseinket. A kijelző mutatja a megtett távot, az edzés intenzitását, az eltelt időt, az elégetett kalóriákat, de sokszor még a pulzusunkat is ellenőrizhetjük a segítségével. Az eredményeket könnyen tudjuk adminisztrálni, ráadásul számos applikáció támogat minket ebben. Segítségével jobban tudjuk magunkat tartani az előre elkészített edzéstervhez is. 
 
Pozitív élettani hatások
 
A futásnak számos egészségre pozitív hatása van. Segítségével megelőzhetők a szív- és érrendszeri betegségek, izületi elváltozások, asztma és mozgásszervi panaszok kialakulása. Lassítja az öregedés folyamatát és javíthatja az anyagcserét is. A fizikai hatásokon túl az emberre pszichésen is pozitívan hat. A lustaság legyőzésével megnőhet az önbecsülésünk. Olyan külső és belső ingerekre leszünk érzékenyebbek általa, amire eddig nem is gondoltunk volna. Nem is beszélve arról, hogy az agyban bekövetkező biokémiai változások hozzájárulnak ahhoz, hogy a stressz szintünk jelentősen csökkenjen és boldogsághormonok szabaduljanak fel.
 
Láthatjuk, hogy mennyi pozitív hatása van a futópados edzéseknek és magának a futásnak is. Érdemes hát elgondolkodni, hogy meglepve magunkat vagy a családot a téli, mozgás szegényebb időszakban beinvesztáljunk egy futópadba.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.