A cékla egy igazi gyógyító zöldség

A cékla már évezredek óta ismert zöldség, mely mindig is megbecsült helyet kapott a gyógyhatású növények között.
Sokat lehet hallani arról, hogy a cékla segít a rák megelőzésében, de ezen kívül vérnyomás csökkentő, állóképesség javító hatása is ismert. Gyakran használják májbetegségek gyógyítására, az ehhez kapcsolódó tünetek enyhítésére, de alkalmas székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére is.
A cékla fogyasztása kismamák számára is ajánlott
A bőrgyógyászatban is használják ezt a sokoldalú növényt, pórustisztító és korpásodás elleni hatása miatt. Különleges gyógyító hatását a cékla a magas nitráttartalmának köszönheti. Egy grammnyi adagban körülbelül hússzor annyi nitrát található mint bármely más zöldségben.
A céklacépának elsősorban a gyökerét fogyasztjuk. A növény húsos, leveses, sötétlila színű. Bár a cékla nem tartalmaz több vasat, mint bármely más növény, mégis tény, hogy az emberi szervezet ebből a zöldségféléből képes a legjobban hasznosítani a vasat. Ez pedig elengedhetetlenül fontos a vörös vérsejtek termelődése szempontjából.
Magas nitrát tartalma és alacsony kalcium tartalma miatt vértisztító hatással is rendelkezik. Segíti a test fiziológiai táplálását és növeli az állóképességet. Kitűnő hatással van a májra, a húgyhólyagja és serkenti a test nyirokmirigyeinek működését is.
A legjobb a céklát nyersen fogyasztani
A legjobb, ha nyersen, saláta formájában fogyasztjuk a céklát. De nagyon finom befőttnek vagy konzerv formában is. Jótékony hatást gyakorol az emésztésre és a belek működésére. Tisztítja, zsírtalanítja a májat és még a menstruációs zavarokra is jó .Serkenti a sejtnövekedést és aktiválja a vörösvérsejt képzést. Magas folsav tartalmának köszönhetőn ajánlott várandós anyukáknak is, hiszen a magzat idegrendszeri fejlődése szempontjából elengedhetetlen a terhesség korai szakaszában a folsav fogyasztás.
-BT-