2011. 02. 04. - 06:00

A Crohn-betegség okai, tünetei

A Crohn-betegség okai, tünetei
A Crohn-betegség a bélrendszer betegsége, eredete ismeretlen.
A krónikus betegség a nevét egy amerikai orvos után kapta, eredete ismeretlen, a bélfal rétegeit érinti. A betegség lassan alakul ki, de ennek ellenére tartós panaszokat okoz. Kialakulásában szerepet játszhatnak genetikai tényezők, habár ez nem jellemző, valamint pszichológiai tényezők, fertőzések, az étkezési szokások, több gyógyszer, vagy a dohányzás is, azonban pontos kiváltó oka a mai napig ismeretlen.

betegség

A betegséget általában hosszú évekig tartó hasi fájdalom után diagnosztizálják

A Crohn-betegség számos tünettel járhat, többek között alhasi fájdalmakkal, krónikus hasmenéssel, hányással, lázzal, puffadással, görcsökkel, vagy akár étvágytalansággal is. Eleinte ezek a tünetek nem jelentkeznek számottevően, sokszor hosszú ideig tünetmentes a beteg, majd hosszú ideig tartó fájdalmak után a többi tünet megjelensésvel állítható fel a diagnózis. A Crohn-betegeknek speciális étrendhez kell alkalmazkodniuk, amit mindig az aktuális állapotukhoz igazítanak.


-TKL-


MCOnet Egészség Online

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.