2020. 03. 02. - 12:05

A D-vitaminnak mindig ideje van?

A D-vitaminnak mindig ideje van?

Ma már nem kétséges, hogy a D-vitamin és a halolaj-kiegészítők igen előnyösek az ember egészségére nézve. Mekkora mennyiségben érdemes azonban szedni ezeket?

A D-vitamin és a halolaj szedése az utóbbi években egyre népszerűbb. Különösen télidőben tud előnyös lenni, nemcsak egészség-, hanem hangulatjavítóként is. Mennyi elegendő azonban, mennyit érdemes ezekből alkalmazni?
 
Mit tud a D-vitamin?
 
A D-vitamin és a halolaj szedése számos előnnyel jár – a kutatók most ismét alátámasztották a tényt. A D-vitamin-kiegészítők mérsékelik a rák miatti elhalálozás esélyét, az Omega-3 zsírsav-kiegészítők pedig lényegesen csökkentik a szívroham valószínűségét.
 
A kutatók 13 tanulmány elemzése során jutottak ismét erre a következtetésre, miután az Omega-3 zsírsav szívre gyakorolt hatását vizsgálták. Az eredményeket a Journal of the American Heart Association (JAHA) szaklapban jelentették meg.
 
Hasznos a D-vitamin alkalmazása - de túlzásba nem kell vinni
Hasznos a D-vitamin alkalmazása - de túlzásba nem kell vinni
 
Hasonló következtetésre jutott a New England Journal of Medicine (NEJM) folyóiratban közzétett tanulmány is. Ennek során az 1 grammos, Omega-3 zsírsavat tartalmazó halolaj-kiegészítők alkalmazását hozták kapcsolatba a szívrohamok kockázatának 28 százalékos csökkenésével. Kiderült az is, hogy a halállal végződő szívroham esélye 50 százalékkal mérséklődött.
 
A tanulmány rámutatott: akik naponta szednek D-vitamint, azoknál a rákból adódó elhalálozás rizikója 25 százalékkal csökkent. A szakemberek 5 évig követték nyomon az alanyok egészségét. Az afro-amerikai emberek tapasztalták a legfigyelemreméltóbb eredményeket, az Omega-3-kiegészítők szedése jelentősen mérsékelte a szívinfarktus esélyét.
 
Nem szabad túlzásokba esni
 
A kutatók ugyanakkor figyelmeztetnek: nem feltétlenül jó, ha túlzásba visszük az étrend-kiegészítőket, sőt, bajt okozhatunk vele. A kiegészítők túladagolásának megvannak a veszélyei – mutatott rá a NEJM-tanulmány vezető szerzője, JoAnn Manson, aki a Harvard Egészségügyi Iskola professzora.
 
Bármilyen tápanyagból káros túl sokat bevinni a szervezetbe, toxikus hatása lehet. A D-vitamin túladagolása esetén nőnek a kalcium-szintek és kalcinosis alakulhat ki. Ilyenkor kalcium-sók rakódnak le a vesékben, a szívben, a tüdőben. Túl sok D-vitamin fogyasztásakor hiperkalcemia is jelentkezhet, magas lesz a kalciumszint a vérben.
 
Fontos tehát, hogy a halolaj étrend-kiegészítőket és a D-vitamint is módjával alkalmazzuk. Mérsékelt fogyasztásukkal részesülhetünk ugyanis az előnyeikből.
 
Azt is lényeges kiemelni, hogy az egészséges élethez nem elegendő az táplálék-kiegészítők használata: helyesen kell táplálkozni és rendszeres testmozgásra is szükség van.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.