2019. 02. 18. - 10:05

A diabétesz akár terméketlenséget is okozhat

A diabétesz akár terméketlenséget is okozhat

Napjainkban a cukorbetegséget gyakran hívják „életmód-betegségnek” – mely sajnos nemcsak számos gondot okozhat, de hozzájárulhat a terméketlenséghez is, nőknél és férfiaknál egyaránt.

A diabétesz manapság sajnos nagyon sok embert érint. S nemcsak a mindennapokat nehezíti meg jelentős mértékben.
 
A cukorbetegséget általában életmód-betegségként jellemzik, mely nőknél és férfiaknál egyaránt hozzájárulhat a terméketlenséghez. Ennek esélye azonos mindkét nemnél – jelentette ki S.K. Wangnoo, az indiai Indraprastha Apollo Kórház endokrinológusa.
 
A terméketlenség a reproduktív korban levő párok 15 százalékát érinti világszerte.
 
A cukorbetegség jelentős mértékben nehezítheti a teherbeesést
A cukorbetegség jelentős mértékben nehezítheti a teherbeesést
 
„A diabétesz férfiaknál a spermium DNS-ét károsítja és csökkent spermiumszámot idéz elő, de a spermiumok mozgásképességét is mérsékeli. S bár meddővé nem teszi őket a dolog, ettől még kevésbé termékenyek” – magyarázta Roopak Wadhwa, az Új-Delhiben levő Fortis Kórház konzulense. 
 
Másrészt, a nőknél a cukorbetegség a policisztás petefészek-szindrómával (PCOS) és más autoimmun betegségekkel járhat együtt, melyek terméketlenséghez vezethetnek.
 
A diabétesz a glükóz-kontroll hiányát okozza a szervezetben, s emiatt a megtermékenyített petesejt nehezen tapad meg a méhben. A vetélés esélye is 30-60 százalékos a cukorbetegeknél.
 
A diabétesszel küzdő emberek száma pedig évről-évre nő világszinten.
 
S noha a cukorbetegek is lehetnek szülők, annak esélye, hogy továbbadják a betegséget a gyermeknek, 50 százalékos.
 
„A diabétesz kiválthatja a méhen belüli növekedés lassulását (IUGR), s veleszületett rendellenességeket okozhat. Az IUGR esetén a még meg sem született baba kisebb, mint amekkorának lennie kellene, mivel nem növekszik normális ütemben a méhben” – fejtette ki Wadhwa.
 
Mi több, kiderült, hogy a cukorbeteg anyáknál nagyobb a koraszülés, az abortusz és a szülés alatt kialakuló komplikációk esélye.
 
A diabétesz tehát az anya és a gyermek számára egyaránt komoly problémát jelenthet. A cukorbetegség emellett a tüdőbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, arthritis, osteoporosis kockázatát egyaránt növeli.
 
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a magas vércukorszint nagyjából 3,4 millió halált okoz évente.
 
A cukorbetegségből eredő elhalálozások 80 százaléka az alacsonya és közepes jövedelmű országokban fordul elő. A várakozások szerint sajnos ez a szám 2030-ig duplázódni fog.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.