Egészség hírek

A filmekben még mindig vagány a cigi

A filmekben még mindig vagány a cigi

Nem sok sikerrel igyekeznek távoltartani a fiatalokat a dohányzástól – Szó szerint füstbe ment tervnek tűnik az erőfeszítés, hiszen a filmekben továbbra is magas a cigarettázók száma.

Továbbra sem hiányzik a gyermekek és fiatalok által nézett filmekből a dohányzás. Az olyan, fiatalokat is érdeklő történeteknek, melyekben cigarettáznak a szereplők, 2010 és 2016 között ismét nőtt a számuk.

Ezen mozifilmek 46 százalékát kimondottan a fiataloknak szóló filmek közé sorolják, azaz 459-ből 210-et. Ami megdöbbentő, hogy a dohányos jelenetek száma 564-ről 809-re emelkedett 2010 óta, 6 esztendő leforgása alatt.

Túl sok dohányos jelenet van a fiataloknak is szóló filmekben?

Túl sok dohányos jelenet van a fiataloknak is szóló filmekben?

A kérdésben tanulmányt készített szerző felhívta a figyelmet arra, hogy mindez bátoríthatja a fiatalokat: gyújtsanak rá. Úgy véli, ha modernizálnák a hollywoodi filmeket, gyermekek millióinak az életét lehetne megmenteni. Stanton Glantz a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem Dohányzás Ellenőrző és Kutató Központ vezetője. 

A tanulmányt 2017 júliusában közölte a U.S. Centers for Disease Control and Prevention's Morbidity and Mortality Weekly Report.

2012-ben egy amerikai tanulmány már megállapította, hogy azok a fiatalok, akik többször ki vannak téve a dohányzás látványának, két-háromszor nagyobb valószínűséggel gyújtanak rá, mint akik ilyet keveset látnak.

Glantz, aki egyben a Smokefree Movies tulajdonosa, úgy véli: 2010 óta nem történt előrehaladás azon a téren, hogy a fiataloknak (is) szánt mozifilmekben ne legyenek dohányos jelenetek.

Az Amerikai Szív Szövetség vezetője, Nancy Brown aggasztónak nevezte a helyzetet. Ahogyan azt is, hogy bár manapság filmeket bárhol lehet nézni, a tableten, az okostelefonon is. A könnyű hozzáférés, párosítva a filmekben jelenlevő dohányos jelenetekkel, egyszerűen élethosszig tartó függőségbe taszíthatja a fiatalokat – mely hozzájárulhat korai halálukhoz is.

Kapcsolódó cikk:

Durva: ezt teszi napi egy doboz cigi 

Nagy veszély az e-cigi (is) plasztikai műtét előtt

Az ízesített cigi nem is olyan káros?

B.A.

 

 

Szeméttelepen készült Stella McCartney legújabb kampánya

Szeméttelepen készült Stella McCartney l...

A divatvilág mindig is szerette a különc dolgokat. Ilyet azonban talán még egy tervező sem tett, mint amit Stella. Legújabb kollekcióját ugyanis egy szemétlerak...
Pamela Anderson nem akar nagymama lenni

Pamela Anderson nem akar nagymama lenni

A 90'-es évek szexszimbóluma felett is eljár az idő lassan. Ez ellen pedig mindent megtesz, de sajnos hamarosan akár ő is nagyszülő lehet.  
A Linkin Park legnagyobb slágerei

A Linkin Park legnagyobb slágerei

Döbbenten fogadta az egész világ a hírt, hogy a neves zenekar frontembere, Chester Bennington öngyilkos lett. Emlékére, összegyűjtöttük a legnépszerűbb dalokat....
Meghalt a Reszkessetek betörők sztárja

Meghalt a Reszkessetek betörők sztárja

72 éves korában elhunyt John Heard színész, akire egy kaliforniai hotelben találtak rá.  
Sarka Kata visszavonul a nyilvánosság elől?

Sarka Kata visszavonul a nyilvánosság el...

Hajdú Péter egykori kedvese megunta a sztáréletet? Friss információk szerint a magyar híresség inkább az üzleti életére szeretne koncentrálni a jövőben és nem a...
Cara Delevingne felszabadult a kopasz fejtől

Cara Delevingne felszabadult a kopasz fe...

Tökéletesen szabadnak érezte magát a csinos színésznő, miután leborotváltatta a fejét egy filmszerep kedvéért. Cara Delevingne inspirálni szeretne más nőket is.
Ezért vetett véget életének Chester Bennington

Ezért vetett véget életének Chester Benn...

Szomorú hír rázta meg a zenevilágot. A Linkin Park frontembere 41 évesen öngyilkost lett.   
A megrepedt sarok ellenszere – 2.rész

A megrepedt sarok ellenszere – 2.rész

Nem nyújt szép látványt a repedezett sarok, de mellette még fájdalmas is lehet. Fontos, hogy ahogyan testünk többi részével, úgy a sarkakkal is kellő mértékben ...
Kiderült, hogy kik játszanak az Aladdin filmben

Kiderült, hogy kik játszanak az Aladdin ...

Az elmúlt időben egyre több klasszikus rajzfilmnek készítik el a filmváltozatát és ez alól az Aladdin sem kivétel. A napokban pedig nyilvánosságra hozták a fősz...
George Clooney és Amal gyakran elszökik kettesben

George Clooney és Amal gyakran elszökik ...

Jól kezeli a szülői feladatokat George Clooney és felesége, Amal. Ikreik érkezése óta a sztárnak és párjának segítsége is van, de úgy hírlik, remekül feltaláljá...
< >