Egészség hírek

A filmekben még mindig vagány a cigi

A filmekben még mindig vagány a cigi

Nem sok sikerrel igyekeznek távoltartani a fiatalokat a dohányzástól – Szó szerint füstbe ment tervnek tűnik az erőfeszítés, hiszen a filmekben továbbra is magas a cigarettázók száma.

Továbbra sem hiányzik a gyermekek és fiatalok által nézett filmekből a dohányzás. Az olyan, fiatalokat is érdeklő történeteknek, melyekben cigarettáznak a szereplők, 2010 és 2016 között ismét nőtt a számuk.

Ezen mozifilmek 46 százalékát kimondottan a fiataloknak szóló filmek közé sorolják, azaz 459-ből 210-et. Ami megdöbbentő, hogy a dohányos jelenetek száma 564-ről 809-re emelkedett 2010 óta, 6 esztendő leforgása alatt.

Túl sok dohányos jelenet van a fiataloknak is szóló filmekben?

Túl sok dohányos jelenet van a fiataloknak is szóló filmekben?

A kérdésben tanulmányt készített szerző felhívta a figyelmet arra, hogy mindez bátoríthatja a fiatalokat: gyújtsanak rá. Úgy véli, ha modernizálnák a hollywoodi filmeket, gyermekek millióinak az életét lehetne megmenteni. Stanton Glantz a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem Dohányzás Ellenőrző és Kutató Központ vezetője. 

A tanulmányt 2017 júliusában közölte a U.S. Centers for Disease Control and Prevention's Morbidity and Mortality Weekly Report.

2012-ben egy amerikai tanulmány már megállapította, hogy azok a fiatalok, akik többször ki vannak téve a dohányzás látványának, két-háromszor nagyobb valószínűséggel gyújtanak rá, mint akik ilyet keveset látnak.

Glantz, aki egyben a Smokefree Movies tulajdonosa, úgy véli: 2010 óta nem történt előrehaladás azon a téren, hogy a fiataloknak (is) szánt mozifilmekben ne legyenek dohányos jelenetek.

Az Amerikai Szív Szövetség vezetője, Nancy Brown aggasztónak nevezte a helyzetet. Ahogyan azt is, hogy bár manapság filmeket bárhol lehet nézni, a tableten, az okostelefonon is. A könnyű hozzáférés, párosítva a filmekben jelenlevő dohányos jelenetekkel, egyszerűen élethosszig tartó függőségbe taszíthatja a fiatalokat – mely hozzájárulhat korai halálukhoz is.

Kapcsolódó cikk:

Durva: ezt teszi napi egy doboz cigi 

Nagy veszély az e-cigi (is) plasztikai műtét előtt

Az ízesített cigi nem is olyan káros?

B.A.

 

 

Kylie Jenner szégyenli testét?

Kylie Jenner szégyenli testét?

Úgy tűnik megviseli a fiatal sztár a várandósság, ugyanis teste is megváltozik, amit nehezen visel.   
Kampányarc lett Jennifer Lopez

Kampányarc lett Jennifer Lopez

A szépséges énekesnőn egyszerűen nem hat a kor. Nem hiába kérik fel sorra a legnagyobb márkák, hogy terméküket reklámozza.  
Alessandra Ambrosio szakított

Alessandra Ambrosio szakított

A népszerű modell több mint tíz év után döntött úgy, hogy felbontja szerződését a kedvenc fehérnemű márkájával.  
Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Kedvencünk a palacsinta igen sokféle módon elkészíthető – akár úgy is formázhatjuk, hogy fahéjas csigának tűnjön. Ízre azonban lényegesen eltér attól. Hogyan ké...
Itt van Selena Gomez élete legszexibb klipje!

Itt van Selena Gomez élete legszexibb kl...

Új videóklipet készített a sikeres fiatal énekesnő – Selena Gomez Wolves című dalához a napokban jelent meg a friss videó, melyen Selena talán eddig a legszexis...
Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Ha van ebünk, nagyobb eséllyel tovább élünk – állapította meg egy új tanulmány, mely szerint a kutyatartás növelte az idős emberek élethosszát.
Kylie Jenner elszigetelte magát?

Kylie Jenner elszigetelte magát?

Féltestvére, Khloé Kardashian szerint a fiatal valóságshow-sztár és kozmetikai márka-tulajdonos egészen úgy viselkedik, mint bátyjuk, Rob Kardashian.
Borsos ára van a meztelen Madonnának

Borsos ára van a meztelen Madonnának

Tizennyolc évesen számos ruha nélküli fotó készült az énekesnőről – a felvételeket most áruba bocsátják egy aukción. A képek ára 800 és 1200 dollár között mozog...
Életmódváltás=teherbeesés?

Életmódváltás=teherbeesés?

Amikor egy pár eldönti, hogy babát szeretne életük teljesen megváltozik. Sokkal tudatosabban végeznek minden tevékenységet és még az étkezésre is jobban figyeln...
Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a fogyást

Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a...

Már az ébredést követően érdemes megfogadni néhány dolgot, amire oda kell figyelni, hogy jól induljon a nap és persze a test is formában legyen.   
< >