2017. 07. 10. - 10:50

A filmekben még mindig vagány a cigi

A filmekben még mindig vagány a cigi

Nem sok sikerrel igyekeznek távoltartani a fiatalokat a dohányzástól – Szó szerint füstbe ment tervnek tűnik az erőfeszítés, hiszen a filmekben továbbra is magas a cigarettázók száma.

Továbbra sem hiányzik a gyermekek és fiatalok által nézett filmekből a dohányzás. Az olyan, fiatalokat is érdeklő történeteknek, melyekben cigarettáznak a szereplők, 2010 és 2016 között ismét nőtt a számuk.

Ezen mozifilmek 46 százalékát kimondottan a fiataloknak szóló filmek közé sorolják, azaz 459-ből 210-et. Ami megdöbbentő, hogy a dohányos jelenetek száma 564-ről 809-re emelkedett 2010 óta, 6 esztendő leforgása alatt.

Túl sok dohányos jelenet van a fiataloknak is szóló filmekben?

Túl sok dohányos jelenet van a fiataloknak is szóló filmekben?

A kérdésben tanulmányt készített szerző felhívta a figyelmet arra, hogy mindez bátoríthatja a fiatalokat: gyújtsanak rá. Úgy véli, ha modernizálnák a hollywoodi filmeket, gyermekek millióinak az életét lehetne megmenteni. Stanton Glantz a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem Dohányzás Ellenőrző és Kutató Központ vezetője. 

A tanulmányt 2017 júliusában közölte a U.S. Centers for Disease Control and Prevention's Morbidity and Mortality Weekly Report.

2012-ben egy amerikai tanulmány már megállapította, hogy azok a fiatalok, akik többször ki vannak téve a dohányzás látványának, két-háromszor nagyobb valószínűséggel gyújtanak rá, mint akik ilyet keveset látnak.

Glantz, aki egyben a Smokefree Movies tulajdonosa, úgy véli: 2010 óta nem történt előrehaladás azon a téren, hogy a fiataloknak (is) szánt mozifilmekben ne legyenek dohányos jelenetek.

Az Amerikai Szív Szövetség vezetője, Nancy Brown aggasztónak nevezte a helyzetet. Ahogyan azt is, hogy bár manapság filmeket bárhol lehet nézni, a tableten, az okostelefonon is. A könnyű hozzáférés, párosítva a filmekben jelenlevő dohányos jelenetekkel, egyszerűen élethosszig tartó függőségbe taszíthatja a fiatalokat – mely hozzájárulhat korai halálukhoz is.

Kapcsolódó cikk:

Durva: ezt teszi napi egy doboz cigi 

Nagy veszély az e-cigi (is) plasztikai műtét előtt

Az ízesített cigi nem is olyan káros?

B.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.