Egészség hírek

A filmekben még mindig vagány a cigi

A filmekben még mindig vagány a cigi

Nem sok sikerrel igyekeznek távoltartani a fiatalokat a dohányzástól – Szó szerint füstbe ment tervnek tűnik az erőfeszítés, hiszen a filmekben továbbra is magas a cigarettázók száma.

Továbbra sem hiányzik a gyermekek és fiatalok által nézett filmekből a dohányzás. Az olyan, fiatalokat is érdeklő történeteknek, melyekben cigarettáznak a szereplők, 2010 és 2016 között ismét nőtt a számuk.

Ezen mozifilmek 46 százalékát kimondottan a fiataloknak szóló filmek közé sorolják, azaz 459-ből 210-et. Ami megdöbbentő, hogy a dohányos jelenetek száma 564-ről 809-re emelkedett 2010 óta, 6 esztendő leforgása alatt.

Túl sok dohányos jelenet van a fiataloknak is szóló filmekben?

Túl sok dohányos jelenet van a fiataloknak is szóló filmekben?

A kérdésben tanulmányt készített szerző felhívta a figyelmet arra, hogy mindez bátoríthatja a fiatalokat: gyújtsanak rá. Úgy véli, ha modernizálnák a hollywoodi filmeket, gyermekek millióinak az életét lehetne megmenteni. Stanton Glantz a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem Dohányzás Ellenőrző és Kutató Központ vezetője. 

A tanulmányt 2017 júliusában közölte a U.S. Centers for Disease Control and Prevention's Morbidity and Mortality Weekly Report.

2012-ben egy amerikai tanulmány már megállapította, hogy azok a fiatalok, akik többször ki vannak téve a dohányzás látványának, két-háromszor nagyobb valószínűséggel gyújtanak rá, mint akik ilyet keveset látnak.

Glantz, aki egyben a Smokefree Movies tulajdonosa, úgy véli: 2010 óta nem történt előrehaladás azon a téren, hogy a fiataloknak (is) szánt mozifilmekben ne legyenek dohányos jelenetek.

Az Amerikai Szív Szövetség vezetője, Nancy Brown aggasztónak nevezte a helyzetet. Ahogyan azt is, hogy bár manapság filmeket bárhol lehet nézni, a tableten, az okostelefonon is. A könnyű hozzáférés, párosítva a filmekben jelenlevő dohányos jelenetekkel, egyszerűen élethosszig tartó függőségbe taszíthatja a fiatalokat – mely hozzájárulhat korai halálukhoz is.

Kapcsolódó cikk:

Durva: ezt teszi napi egy doboz cigi 

Nagy veszély az e-cigi (is) plasztikai műtét előtt

Az ízesített cigi nem is olyan káros?

B.A.

 

 

A sikeres fogyás titka

A sikeres fogyás titka

Egy friss módszer kiderítette, hogy hogyan lehet könnyedén megszabadulni a plusz kilóktól. Ráadásul szenvedni sem kell érte!  
Rachel Bilson szingli lett

Rachel Bilson szingli lett

Mintegy 10 év után a színésznő és kedvese úgy döntöttek, külön utakon folytatják tovább életüket.
Innen származnak a kutyák

Innen származnak a kutyák

Régóta foglalkoztatja a kutatókat, hogy vajon honnan származik ez a kedves háziállat. Most pedig egy újabb elmélet látott napvilágot.   
Jake Gyllenhaal családra vágyik

Jake Gyllenhaal családra vágyik

Letelepedne a népszerű színész, s szeretne családot alapítani. Jake Gyllenhaal jelenleg egyedülálló, de alig várja, hogy rátaláljon arra a hölgyre, akivel minde...
Asztmához vezethet a gyerekkori megfázás?

Asztmához vezethet a gyerekkori megfázás...

Azoknál a gyermekeknél, akik kicsi korukban gyakran küzdöttek légúti fertőzésekkel, nagyobb eséllyel alakul ki később asztma vagy csökkennek a tüdőfunkciók.
Már húszas éveiben adoptált volna Angelina

Már húszas éveiben adoptált volna Angeli...

A csinos színésznő igen fiatalon azon gondolkodott, hogy örökbefogad egy kambodzsai árvát –  legjobb barátja szerint Angelina Jolie a húszas éveiben elkezdett e...
Gwen Stefaniékon a terápia sem segített

Gwen Stefaniékon a terápia sem segített

Mindenkit meglepett, hogy 2016-ban elváltak a csinos énekesnő és férje útjai. Gwen Stefani volt párja, Gavin Rossdale most beszélt arról, hogy számos terápián v...
Csőben sült sajtos kelbimbó csalogató módra!

Csőben sült sajtos kelbimbó csalogató mó...

A kelbimbó fogyasztása manapság népszerűbb, mint valaha – ezért a belőle készült ételeknek is nagy divatja van. Lássuk ezt az ínycsiklandó, sajtos-baconos válto...
Kapócs Zsóka babát vár

Kapócs Zsóka babát vár

Teljesült a magyar sztár álma, ugyanis mint kiderült, hamarosan édesanya lesz.   
Ekkor a legjobb házasodni

Ekkor a legjobb házasodni

A tudósok számtalan kutatás elvégzése után megállapították, hogy melyik kor a legalkalmasabb az esküvőre a nőknél.   
< >