Egészség hírek

A filmekben még mindig vagány a cigi

A filmekben még mindig vagány a cigi

Nem sok sikerrel igyekeznek távoltartani a fiatalokat a dohányzástól – Szó szerint füstbe ment tervnek tűnik az erőfeszítés, hiszen a filmekben továbbra is magas a cigarettázók száma.

Továbbra sem hiányzik a gyermekek és fiatalok által nézett filmekből a dohányzás. Az olyan, fiatalokat is érdeklő történeteknek, melyekben cigarettáznak a szereplők, 2010 és 2016 között ismét nőtt a számuk.

Ezen mozifilmek 46 százalékát kimondottan a fiataloknak szóló filmek közé sorolják, azaz 459-ből 210-et. Ami megdöbbentő, hogy a dohányos jelenetek száma 564-ről 809-re emelkedett 2010 óta, 6 esztendő leforgása alatt.

Túl sok dohányos jelenet van a fiataloknak is szóló filmekben?

Túl sok dohányos jelenet van a fiataloknak is szóló filmekben?

A kérdésben tanulmányt készített szerző felhívta a figyelmet arra, hogy mindez bátoríthatja a fiatalokat: gyújtsanak rá. Úgy véli, ha modernizálnák a hollywoodi filmeket, gyermekek millióinak az életét lehetne megmenteni. Stanton Glantz a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem Dohányzás Ellenőrző és Kutató Központ vezetője. 

A tanulmányt 2017 júliusában közölte a U.S. Centers for Disease Control and Prevention's Morbidity and Mortality Weekly Report.

2012-ben egy amerikai tanulmány már megállapította, hogy azok a fiatalok, akik többször ki vannak téve a dohányzás látványának, két-háromszor nagyobb valószínűséggel gyújtanak rá, mint akik ilyet keveset látnak.

Glantz, aki egyben a Smokefree Movies tulajdonosa, úgy véli: 2010 óta nem történt előrehaladás azon a téren, hogy a fiataloknak (is) szánt mozifilmekben ne legyenek dohányos jelenetek.

Az Amerikai Szív Szövetség vezetője, Nancy Brown aggasztónak nevezte a helyzetet. Ahogyan azt is, hogy bár manapság filmeket bárhol lehet nézni, a tableten, az okostelefonon is. A könnyű hozzáférés, párosítva a filmekben jelenlevő dohányos jelenetekkel, egyszerűen élethosszig tartó függőségbe taszíthatja a fiatalokat – mely hozzájárulhat korai halálukhoz is.

Kapcsolódó cikk:

Durva: ezt teszi napi egy doboz cigi 

Nagy veszély az e-cigi (is) plasztikai műtét előtt

Az ízesített cigi nem is olyan káros?

B.A.

 

 

Megérkezett minden otthon álma: az intelligens robot

Megérkezett minden otthon álma: az intel...

Olyan robotot alkottak meg, amely mindenki életét megkönnyítheti. Aeolus nemcsak a házimunkában segít, de az elveszett dolgokat is megtalálja.   
Krémes spenótos-articsókás ravioli

Krémes spenótos-articsókás ravioli

Míg tart a hideg idő, a legszívesebben krémes, meleg, ínycsiklandó fogásokat fogyasztunk. A tészta is ilyen, de nem mindegy, milyen formában! Íme ez a tökélyre ...
Jennifer Lawrence felhagy a színészkedéssel?

Jennifer Lawrence felhagy a színészkedés...

Régóta tervezgetik a színésznő, hogy visszavonul. Nemrég azonban végleg sikerült meghoznia a döntést.   
Kinek kell valóban a gluténmentes diéta?

Kinek kell valóban a gluténmentes diéta?

A glutén fehérje, melyet a búza, árpa és a rozs tartalmaz – bárki, aki allergiás a gluténre, okosabban teszi, ha elkerüli. De vajon mindenkinek szükséges a glut...
Mesterséges intelligencia – Ők is robotokkal dolgoznak

Mesterséges intelligencia – Ők is roboto...

Napjainkra a gyárak jó része állt át arra, hogy a mesterséges intelligencia segítségével robotokkal dolgoztat. Olyan nevek vannak köztük, melyeket világszerte m...
Agytorna kutyáknak?

Agytorna kutyáknak?

A szellemi képességüket támogathatja a mentális stimuláció, amelyet osztrák kutatók fejlesztettek ki egy érintőképes tréning segítségével.   
Kylie Jennerék jobban vannak, mint valaha

Kylie Jennerék jobban vannak, mint valah...

Először törte meg a csendet Travis Scott rapper, mióta megszületett Kylie Jennerrel közös gyermeke. A páros a hírek szerint még hasonló tetoválást is készíttete...
Fontos a gyermek szoptatása

Fontos a gyermek szoptatása

Szakemberek szerint az anyatejes táplálás több szempontból is kedvezően hat a baba fejlődésére, így például a stressz szintjére is.   
A mesterséges intelligencia megelőzheti az Alzheimer-kórt

A mesterséges intelligencia megelőzheti ...

Nemrégiben olyan mesterséges intelligenciát fejlesztettek ki, amely akár tíz évvel a tünetek előtt jelezheti az Alzheimer-kórt. Ez nagy áttörést jelent a tudomá...
7 ok, amiért a sminket le kell szedni alvás előtt!

7 ok, amiért a sminket le kell szedni al...

Gyakran lusták vagyunk ahhoz, hogy késő este lemossuk a festéket arcunkról, különösen egy buliból hazatérve. Ám a smink eltávolítása több okból is fontos. Bőrün...
< >