2020. 04. 09. - 14:17

A fogászati szektort elsők között rázta meg a Koronavírus! Jelenleg csak sürgősségi ellátás folyik.

A fogászati szektort elsők között rázta meg a Koronavírus! Jelenleg csak sürgősségi ellátás folyik.
Mi lesz a fogászatokkal? Mikor mehetek újra nyugodt szívvel fogorvoshoz? Dr. Szabó Lászlót, a Fixfogsor Rendelők igazgatóját kérdeztük személyes tapasztalatairól.
A fogászati rendelőket elsők között érintették a koronavírus-járvány következtében hozott korlátozó intézkedések. Az orvosok, asszisztensek és a kisegítő személyzet egyik napról a másikra voltak kénytelenek feladni munkájukat, éppúgy, mint azóta sajnos több más iparág dolgozói is. Jelenleg az ágazatban kizárólagosan sürgősségi ellátás folyik.
 
 
Milyen hatása van egy rendelőre a járványnak, pláne, ha sok kollégát foglalkoztat?
 
A hivatalos határozat a fogászati rendelők működésének szigorításáról március 17-én lépett életbe. A Fixfogsor Rendelő részéről már ezt megelőzően komoly szigorításokat és intézkedéseket léptetettünk életbe a rossz hírek hallatára. A fogászati rendelők jórészt ugyanazon a szigorítási intézkedéseken mentek végig.

A mi esetünkben a Hatósági rendeletnek megfelelően:

- Felhívtuk a pácienseket és visszamondtuk az előjegyzett időpontokat.
- Rendelőnkben pillanatnyilag alkalomszerű ügyeletet tartunk, a járvány időszaka alatt nem fogadunk új pácienseket. Nagyon fontos, hogy védjük a problémáikkal  hozzánk fordulók egészségét. 
- Csak nagyon indokolt, sürgős esetben fogadjuk pácienseinket.
- A munkatársainknál – ahol tehettük - otthoni munkavégzést kértünk (az orvosok és asszisztensek a tevékenységüket nem tudják így ellátni, munkát jelenleg nem   végeznek).
- Külön segélyhívó telefonszámot biztosítottunk azok számára, akiknek problémájuk van.
 

A rendelők többsége hasonlóan jár el és bízunk abban, hogy még az anyagi tartalékok felélése előtt rendeződik a helyzet.
 

Ha most sürgős eset adódik és el kell valakinek jönnie kezelésre, akkor milyen óvintézkedéseket kell megtennie az orvosnak és mit tegyen a beteg?

Minden rendelőben csak rendkívüli egészségügyi-biztonsági intézkedések mellett lehet dolgozni, a sürgős eseteket ellátni. Az orvosok ezeket betartják. Többféle védőeszköz van. Ilyenek a védőruházat, sterilizált kesztyű, megfelelő maszk és pajzs, illetve védőszemüveg. A páciens pedig akkor jár el megfelelően, ha most tényleg csak a sürgős kezeléseket akarja elvégeztetni és a kezelés után a lehető leggyorsabban hazamegy és otthon követi az orvosa tanácsait.
 
Mire számít a járványhelyzet megszűnésével a fogászati szektor?

A fogászati kezelések egy része némiképp halasztható, kivéve természetesen a sürgős kategóriába tartozókat. Arra lehet számítani, hogy a járványhelyzet elmúltával nagyon sokan akarják elvégeztetni azokat a kezeléseket, amikre nem volt mód a veszélyhelyzet miatt. Így a kezelések számának jelentős növekedésére számítunk a fogászati rendelőkben és emiatt sokan csak később tudnak kezelési időpontot kapni. Nyilván a sürgős eseteket itt is előre fogjuk venni.

Hogyan érinti a fogászati turizmussal foglalkozó rendelőket a jelenlegi járványhelyzet?
 
Az egyik legnépszerűbb úticél fogászati turizmus tekintetében Magyarország. A külföldiek által igénybe vett kezelések döntő része a fogpótlás készítése, gyakran implantátumokkal. A Fixfogsor Rendelő nem fogad külföldi pácienseket, nem veszünk részt fogászati turizmusban leginkább csak magyar pácienseket látunk el. 

Ismereteink szerint jellemzően azok a rendelők, akik foglalkoznak külföldi páciensekkel, azok jórészt Angliából, Írországból, Franciaországból, Skandináv államokból, német nyelvterületekről, Oroszországból érkező fogászati turistákat látnak el. Azok a külföldi páciensek, akik Magyarországon vettek igénybe fogászati ellátást sokszor az utókezeléseket már a saját országukban végeztetik el. A jelenlegi helyzetben az ott hatályban lévő rendelkezések szerint látogathatják a fogorvosokat.

A 03.17-i magyarországi hatósági korlátozások következtében gyakorlatilag leálltak azok a kezelések, melyek nem a sürgősségi kategóriába tartoznak. Ez súlyosan érinti az ágazatot, mint sok más iparágat is. Fogorvos kollégáimmal abban bízunk, hogy a járványveszély elmúltával mielőbb fogadhatjuk azokat a pácienseket, akik kezeléseiket kénytelenek voltak halasztani.

Biztonságosak leszek ezek a kezelések a járványhelyzet elmúltával?

Hivatalos szervek egy ilyen járványhelyzet elmúltával csak akkor fognak engedélyt adni a rendelők megnyitására, ha a kezelések járványügyi szempontokból teljesen veszélytelenek. Az ÁNTSZ munkatársai rendszeresen végeznek minden egészségügyi feltételre kiterjedő, szigorú ellenőrzéseket a rendelőkben.

Folyamatosan követjük a hivatalos tájékoztatást és ehhez igazodva indítjuk majd újra a munkát, amikor már az 100%-os biztonsággal végezhető.

Minden rendelőben van egy Infekciókontroll-protokoll, amely szabályozza a higiéniai előírások betartását és rendkívül szigorú előírásokat tartalmaz a rendelőben folyó kezelésekre vonatkozóan. Mind a páciensek, mind a dolgozók védelme biztosított lesz. Mindenképpen a szokásosnál szigorúbb higiéniai protokollt alkalmazunk. Ennek fontos eleme a hosszabb ideig tartó fertőtlenítés a rendelőben 2 páciens kezelése között. A váróban nagyobb távolságot biztosítunk egymástól a várakozók számára, illetve a minimálisra csökkentjük a várakozás időtartamát. Amint újra kinyitnak a rendelők, akkor már teljesen biztonságosan lehet elvégeztetni ezeket a kezeléseket!
 
Ön, mint fogorvos mit tart a legfontosabbnak a jelenlegi helyzetben?

Most mindannyiunknak felelős gondolkodással védenünk kell saját és családtagjaink, főleg az idősebbek egészségét és komolyan kell vennünk a #maradjotthon felhívást, ami a járványhelyzetben az egyetlen helyes magatartás. Ezt teszem én is.

Hiszem, hogy közös összefogással le tudjuk győzni a jelenlegi járványhelyzetet és hamarosan visszatérhetünk megszokott életünkhöz.

 Dr. Szabó László

 
 
Amennyiben műfogsort visel és további információkat szeretne annak kezelésével, rögzítésével kapcsolatosan KATTINTSON IDE: http://fixfogsorinfo.hu/

Arra biztatjuk, hogy töltse hasznosan a kijárási korlátozások időszakát és addig is gyűjtsön információt arról, hogy hogyan célszerű kezelni vagy akár rögzíteni műfogsorát. KATTINTSON IDE: http://fixfogsorinfo.hu/


A Fixfogsor Rendelő specialitása a fogatlanságban szenvedő páciensek műfogsorrögzítésének végleges megoldása, a fogsor stabilizálásával. A rendelő protézisrögzítés területén végzett innovatív fejlesztéseiért és minőségi fogászati tevékenységéért számos kitüntetésben részesült.                 MB_2019_Innovativ_marka_SEAL          emin_logo_hu        del-alfoldi-innovacios-dij-II-dij-500_1
 

 
Előző cikkünkben gyakorlati tanácsokat adtunk arra, hogy járványhelyzetben milyen higiéniai szabályokat érdemes betartani. Cikkünkben érintett kérdések még:


Tilos fogorvoshoz menni! Vagy mégsem?
Melyek a sürgősségi kezelések?

Koronavírus és szájápolás. Gyakorlati tanácsok járványhelyzetre.
 
 
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.