2019. 03. 25. - 10:50

A gyakori tinédzserkori ivás növeli a szorongás esélyét

A gyakori tinédzserkori ivás növeli a szorongás esélyét

A fiatalkori alkoholfogyasztás még esztendőkkel később is hozzájárul a szorongásos tünetekhez – állítja egy új tanulmány.

A tinédszerkori alkoholfogyasztás szorongásos tünetekhez vezethet az élet későbbi szakaszában is – állapította meg egy, a Biological Psychiatry szaklapban megjelentetett tanulmány.
 
Aki tehát már fiatalon sokat iszik, érdemes tudnia: az alkoholnak való kitettségnek hosszantartó hatásai vannak az agyra – növeli a felnőttkori szorongás kockázatát.
 
A tanulmány kimutatta, hogy a serdülőkori, eltúlzott ivás – főleg ha folytatódik – a későbbi életkorban az abnormális epigenetikai programozás miatt emeli a szorongás esélyét.
 
alkoholivok_1
 
Az „epigenetika” olyan DNS, RNS vagy specifikus fehérjék kémiai változása, melyek olyan, génaktivitást módosító kromoszómákkal hozhatók összefüggésbe, melyek a géneket magukat nem változtatják meg.
 
„A túl sok ivás fiatalkorban megváltoztatja az agyat és az agyi kapcsolatokat, különösen az amigdalában, mely az érzelmi szabályozásban és a szorongásban szerepet játszik – számunkra még nem teljesen érthető módon” – mondta el Subhash Pandey, az Illinois-i Egyetem professzora.
 
Hozzátette: eddig is tudták azonban, hogy az epinegetikai módosukások tartósak és későbbiekben fokozzák a pszichológiai problémákra való hajlamot – akkor is, ha a túlzott alkoholfogyasztás az élet korai szakaszában történt és később abbamaradt.
 
A tanulmányhoz a kutatók serdülőkorú patkányokat alkalmaztak, akiket etil-alkohollal és sóoldattal kezeltek felváltva, majd figyelték szorongás-szintjüket.
 
Majd hagyták őket felnőttkorba lépni úgy, hogy ezalatt egyáltalán nem adtak nekik alkoholt. A patkányok mégis aggodalmaskodó, szorongó viselkedést mutattak életük későbbi szakaszában, s kisebb volt szervezetükben a az Arc fehérje szintje, mely az amigdalában található.
 
Az Arc fehérje fontos az agyi szinaptikus kapcsolatok normális fejlődéséhez.
 
A kevesebb ilyen fehérjével rendelkező patkányoknak kb. 40 százalékkal kevesebb neuroncsatlakozásuk volt az amigdalában, összehasonlítva őket azokkal a rágcsálókkal, akik nem kaptak serdülő állat korukban alkoholt.
 
Az Arc-szintekben bekövetkezett csökkenést az epigenetikus változások okozták - a módosulásokat pedig a serdülők alkoholos expozíciója okozza, mondta Pandey.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.