2019. 05. 29. - 10:55

A gyógynövényeket is túlzásba lehet vinni?

A gyógynövényeket is túlzásba lehet vinni?

Egyes növényi termékek túlzott használata gondot okozhat. Káros mellékhatásokkal szembesülhet, aki túlzásokba esik alkalmazásukat illetően – állítja egy új tanulmány.

A gyógynövények nagy mennyiségű alkalmazása is járhat problémákkal – a túlzott mennyiségű növényi termékeknek káros mellékhatásaik lehetnek, állapította meg egy új tanulmány, melyet a Canadian Medical Association Journal közölt.
 
Mindezt alátámasztotta annak a kanadai férfinak az esete, akit kórházba kellett szállítani és sürgősségi ellátásban részesült magas vérnyomásos vészhelyzet miatt – miután túlzásba vitte egy házi készítésű tea alkalmazását, amely édesgyökérből készült.
 
Az édesgyökér kivonat túlzásba vitt fogyasztása káros mellékhatásokkal járhat
Az édesgyökér kivonat túlzásba vitt fogyasztása káros mellékhatásokkal járhat
 
„Egyes növényi termékek túlzásba vitt fogyasztásának káros mellékhatásai lehetnek – fejtette ki Jean-Pierre Falet, a kanadai McGill Egyetem munkatársa. – Az olyan termékek, amelyekben édesgyökér kivonat található, emelheti a vérnyomást, amely fejfájáshoz és mellkasi fájdalomhoz vezet.”
 
Az édesgyökér nemcsak a vérnyomást emeli, vízvisszatartást okozhat és csökkenti a káliumszintet, ha nagyobb mennyiségben alkalmazzák.
 
A 84 esztendős kanadai férfinál a kutatók szerint a házi készítésű édesgyökér tea váltott ki komoly problémát. Vérnyomása súlyosan megemelkedett, fejfájás és fényérzékenység gyötörte, mellkasi fájdalom, fáradtság kínozta és a vádlijában folyadékretenció volt tapasztalható.
 
Kórházba szállítása után kiderült, hogy már korábban is magas volt a vérnyomása, de naponta 1-2 pohár édesgyökérteát – „erk sous”-t - fogyasztott az elmúlt 2 hétben.
 
Az édesgyökér kivonatból készült tea népszerű Közel-Keleten és Európa egyes részein, az erk sous pedig különösen sokat fogyasztott ital Egyiptomban Ramadán idején.
 
A felfedezések mindenesetre rámutatnak: az orvosoknak meg kell fontolniuk annak lehetőségét, hogy pácienseik isznak-e édesgyökér teát, ha nehezen kezelhető magas vérnyomásos esettel találkoznak.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.