2010. 08. 16. - 07:00
A hajdina, vagy pohánka felhasználása

A hajdina a keserűfűfélék családjába tartozó növény.
A hajdina hazánkban is ismert, kedvező hatású növény, ám nehezen hántolható illetve terméshozama is alacsony, ezért nálunk kevésbé fogyasztják. A hajdina tápanyagokban gazdag, ezek hasonlóan a többi gabonafélékhez szénhidrát, keményítő, rost, valamint cellulóz. Ezek mellett a növény lignint is tartalmaz. Magas élelmirost tartalma miatt jól alkalmazható székrekedés esetén.
A hajdina sok vitamin forrása is lehet, hiszen a B-vitamincsoport szinte minden tagja megtalálható benne, de a vitaminok mellett más olyan anyagokat is tartalmaz, melyeknek az élettani hatása kedvező, mint például az antioxidánsok, vagy a flavonoidok. A növényt több betegség esetén is alkalmazzák, például a candida albicans gombafertőzések étrendi kezelésére, de a krónikus májbetegségek megelőzésében is nagy szerepet tulajdonítanak a növénynek.
-TKL-
MCOnet Egészség Online
A hajdina tápanyagokban gazdag
A hajdina sok vitamin forrása is lehet, hiszen a B-vitamincsoport szinte minden tagja megtalálható benne, de a vitaminok mellett más olyan anyagokat is tartalmaz, melyeknek az élettani hatása kedvező, mint például az antioxidánsok, vagy a flavonoidok. A növényt több betegség esetén is alkalmazzák, például a candida albicans gombafertőzések étrendi kezelésére, de a krónikus májbetegségek megelőzésében is nagy szerepet tulajdonítanak a növénynek.
-TKL-
MCOnet Egészség Online