2010. 08. 16. - 07:00

A hajdina, vagy pohánka felhasználása

A hajdina, vagy pohánka felhasználása
A hajdina a keserűfűfélék családjába tartozó növény.
A hajdina hazánkban is ismert, kedvező hatású növény, ám nehezen hántolható illetve terméshozama is alacsony, ezért nálunk kevésbé fogyasztják. A hajdina tápanyagokban gazdag, ezek hasonlóan a többi gabonafélékhez szénhidrát, keményítő, rost, valamint cellulóz. Ezek mellett a növény lignint is tartalmaz. Magas élelmirost tartalma miatt jól alkalmazható székrekedés esetén.

hajdina

A hajdina tápanyagokban gazdag


A hajdina sok vitamin forrása is lehet, hiszen a B-vitamincsoport szinte minden tagja megtalálható benne, de a vitaminok mellett más olyan anyagokat is tartalmaz, melyeknek az élettani hatása kedvező, mint például az antioxidánsok, vagy a flavonoidok. A növényt több betegség esetén is alkalmazzák, például a candida albicans gombafertőzések étrendi kezelésére, de a krónikus májbetegségek megelőzésében is nagy szerepet tulajdonítanak a növénynek.


-TKL-


MCOnet Egészség Online

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.