2020. 03. 23. - 10:35

A jó alvás is segít megelőzni a koronavírust

A jó alvás is segít megelőzni a koronavírust

A koronavírus és általában a betegségek megelőzése érdekében nagyon fontos fenntartani a szervezet megfelelő immunitását – ebben pedig meghatározó szerepe van a jó alvásnak.

Az immunrendszer tökéletes működése távoltartja a különféle betegségeket – ehhez a megfelelő pihenés is létfontosságú, s mint ilyen, szerepet játszhat a koronavírus megelőzésében is.
 
Az alvási rendellenességek napjainkban sajnos igen gyakoriak – némileg a modern társadalom velejárói. A stressz és a félelem miatt sokan még kevésbé alszanak jól egy világjárvány idején, ám ez sajnos nem előnyös az immunrendszerre nézve.
 
A vírussal való megküzdéshez erős immunrendszer szükséges. Megfelelő étkezéssel és testmozgással szintén erősíthetjük azt, az alvás azonban kiemelkedő szerepet játszik az önvédelemben.
 
A jó alvás rendkívül fontos a megfelelő immunrendszerhez
A jó alvás rendkívül fontos a megfelelő immunrendszerhez
 
A jó alvás segít a szervezetnek elkerülni a fertőzéseket. Mi több, a Tübingeni Egyetemen végzett tanulmány szerint az alvás javítja a test egyes immunsejtjeinek képességét a célpontjaikhoz való kötődéshez. Ez megmagyarázza, hogyan előzi meg az alvás a fertőzéseket és egyéb állapotokat, így a krónikus stresszt, amely fogékonyabbá teszi a testet a betegségekre.
 
Az alvás segít a fertőzött sejtek elpusztításában
 
A T-sejtek olyan fehérvérsejtek, melyek kritikusak a szervezet immunválaszát tekintve. Amikor ezek a sejtek felismernek egy specifikus célt, például egy vírussal fertőzött sejtet, az integrinekként ismert ragacsos fehérjék aktiválódnak – ez lehetővé teszi, hogy kötődjenek a célponthoz és ha vírussal fertőzött sejtről van szó, elpusztítsák azt.
 
Az alvás fokozhatja a T-sejt válaszainak hatékonyságát – írta a Journal of Experimental Medicine szaklapban közzétett tanulmány.
 
Hogyan aludjunk jobban?
 
Minden nap legalább 8-10 órát kell aludnunk, hogy a szervezetünk esélyt kapjon a koronavírussal szemben. Ha nehezen tudunk elaludni, fontos, hogy változassunk dolgokon.
 
Lehet, hogy a stressz tart ébren – érdemes tehát megtanulni néhány relaxációs technikát, s alkalmazni ezeket lefekvés előtt. Meditáljunk, hallgassunk lágy zenét, üljünk le olvasni kedvenc sarkunkba. A jó alvást egy könnyű vacsora is elősegíti.
 
Este mellőzzük a koffein és az alkohol fogyasztását. Bizonyos könnyű gyakorlatok segíthetnek jobban aludni – vacsora után bármikor lehet sétálni egyet, még fel is frissít és hozzájárul a jobb alváshoz.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.