2019. 03. 11. - 10:35

A jo-jó diéta komolyan megterheli a szívet

A jo-jó diéta komolyan megterheli a szívet

Talán nem újdonság, hogy a jojó diéta cseppet sem előnyös – most azonban egy újabb tanulmány is felhívta a figyelmet arra: a fogyókúra, mely állandó súlyingadozással jár, árt a szívnek.

Senkinek sem javasolt, hogy folyamatosan ingadoztassa a testsúlyát. Az állandó súlynövekedés-, majd csökkenés ártalmas lehet a szívre nézve.

A hölgyek gyakran folyamodnak fogyókúrához, drasztikus kalória-csökkentéssel, később azonban visszatérnek a megszokott étrendjükhöz. Ez jojó effektust eredményez, mely rövidtávon sem előnyös. A legegészségesebb egy állandó testsúly fenntartása.

A jojó diétának köszönhetően a nők nehezebben kontrollálhatják a szívbetegségek számos kockázati tényezőjét – számolt be egy új tanulmány, mely felfedezte: azok a nők, akik legalább 4 kilót fogynak, majd híznak vissza ugyanennyit 1 év alatt, komolyan károsítják a szívüket.

A jojó diéta ártalmas tud lenni a szívre

A jojó diéta ártalmas tud lenni a szívre

Az egészséges testsúly fenntartása mellett annak állandósága is lényeges a szívbetegség valószínűségének csökkentésében.

Korábbi kutatás hasonló eredményt mutatott ki a férfiak esetében is – azok, akik jojó effektussal éltek, megduplázták a szív- és érrendszeri okból történő elhalálozás esélyét középkorúként.

„Az egészséges testsúly általában is cél a szív egészségének megőrzéséhez – a fogyás eredményét nem könnyű megtartani, a súlyingadozás azonban megnehezíti az ideális szív- és érrendszer fenntartását” – mondta el Brooke Aggarwal, a New York-i Kolumbiai Egyetem professzorasszisztense.

A tanulmány eredményét az Amerikai Szív Szövetség texasi életmód- és tudományos konferenciáján prezentálták. 485 nő  vett részt benne, átlagosan 37 évesek voltak és 26 volt az átlagos testtömeg-indexük a túlsúly-tartományban.

A hölgyek elmondták, hány alkalommal fogytak legalább 4 kilót, majd hízták vissza egy éven belül. A legtöbbjük – 73 százalék – legalább egy ilyen epizódot tudhatott maga mögött, sokan akár 20-szor is megtapasztalták a jojó effektust.

Kiderült, hogy minél több ilyen jojó diétán voltak túl, annál rosszabb eredményt értek el a szív egészségét prezentáló skálán, melynek neve Life’s Simple 7 – a mérési módszer azt mutatja meg, mennyire jól kontrollálják az emberek a szívbetegség kockázati tényezőit – a testtömeget, a koleszterint, a vérnyomást, a vércukrot, mennyire aktívak fizikailag, milyen étrendet követnek és dohányoznak-e.

László Adrienn

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.