2019. 07. 24. - 11:00

A kávé fokozhatja a szorongást?

A kávé fokozhatja a szorongást?

Ha szorongással küzdünk, nem túl jó ötlet a koffein – legalábbis nagyobb dózisban. Egy új kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a koffein súlyosbíthatja a szorongásos tüneteket.

Nagyon sokan elképzelni sem tudják a napjukat kávé vagy egyéb koffeines ital fogyasztása nélkül. A koffein valóban sokat segít, ha koncentrálni szeretnénk, energialöketet ad, vagy egyszerűen csak hozzájárul a hatékony ébredéshez reggel.
 
Kutatók szerint azonban szorongásos rendellenességekhez is hozzásegíthet minket. Dr. Julie Radico, a Penn State Health klinikai pszichológusa kifejtette, hogy miközben persze nem kell ellenségnek tekintenünk a koffeint, fontos tudni, mi az egészséges mennyiség. Tudatosan kell fogyasztani, mivel aktiválja, de imitálhatja és súlyosbíthatja is a szorongás tüneteit.
 
A kávé igen hasznos, de fontos tisztában lenni az egészséges mennyiséggel
A kávé igen hasznos, de fontos tisztában lenni az egészséges mennyiséggel
 
Ha nagyobb dózisban isszuk, a koffein 50-200 milligramm mennyiségben kerül a szervezetünkbe. Ha egyszerre fogyasztunk el több mint 400 milligrammot, akkor túlságosan nagy stimuláció érhet minket és szorongást okozhatunk vele. Olyan tünetek jelentkezhetnek, mint gyors szívverés, hányinger vagy hasi fájdalom.
 
Sajnos, számos esetben sem a beteg, sem kezelőorvosa nem fontolja meg, hogy akár a koffein is hozzájárulhat a szorongásos tünetekhez – mondta dr. Matthew Silvis, Penn State Health munkatársa.
 
Azt sem árt tudni, hogy a koffein befolyással lehet a különféle gyógyszerekre, melyeket az ember szed rohamokat okozó rendellenességek ellen, illetve májbetegség, vesebetegség, szívproblémák és pajzsmirigy-betegségek esetén.
 
A szakember kiemelte, hogy a páciens már meglevő rendellenességeit kevésbé képesek kontrollálni a gyógyszerek, amennyiben a koffein közbeszól.
 
Egy átlagos kávéscsésze egyébként – lefőzött kávé esetén – kb. 100 milligramm koffeint tartalmaz, míg egy ismert kávézóláncolta – pl. Starbucks – kávéja 250 milligrammot, egy energiaital pedig nagyjából 400 mg koffeint foglal magában. A Coca-cola 35 milligrammot.
 
Fontos tudni, hogy egyes sport- és vitaminitalok, valamint táplálék-kiegészítők is tartalmaznak koffeint. Érdemes alaposan elolvasni a termékek címkéjét!
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.