2018. 07. 18. - 11:15

A kávénak már az illata is teljesítményfokozó?

A kávénak már az illata is teljesítményfokozó?

Sokak számára nehezen indulna koffein, pontosabban kávé nélkül a nap. Amellett azonban, hogy fizikailag felpörget bennünket, a kávé segíthet az analitikus teljesítmény terén is – már az illatával.

A kávé ivásnak számos előnye van – ám úgy tűnik, már az illata is sokat segít nekünk. Kutatók szerint hozzájárult a jobb teljesítményhez egy számítógépes adaptív teszten, amelyet számos üzleti iskola alkalmaz.
 
A Stevens Technológiai Intézet által vezetett tanulmány nemcsak arra mutatott rá, hogy a kávéillatnak rejtett ereje van, s kognitív képességekre gyakorolt hatása segít az analitikai feladatokban – az is kiderült, hogy jobban is teljesítenek ezekben az alanyok.
 
 
Sokat segít az éberségen a kávé - ha mértékkel fogyasztjuk
Sokat segít az éberségen a kávé - ha mértékkel fogyasztjuk
 
 
A kutatócsoport egy 10 kérdéses GMAT algebra tesztet végeztetett laboratóriumi körülmények között 100 egyetemi hallgatóval, két csoportra osztva őket. Egyik csoport olyan teremben végezte a feladatot, ahol kávéillat terjengett, a másikban ilyesmi nem volt.
 
Kiderült, hogy a káváillatú teremben levők lényegesen jobban végezték el a kiadott feladatot.
 
„Az illat érzékelés az egyik legerősebb az embereknél. Számos munkáltató élhetne azzal, hogy illatokat használ a munkavállalók serkentése esetében a környezetükben. Igencsak van lehetőség ezen a téren” – fejtette ki Adriana Madzharov kutató.
 
 
A kávénak már az illata is teljesítményfokozónak bizonyult
A kávénak már az illata is teljesítményfokozónak bizonyult
 
A kutatócsoport nyomonkövetési felmérést is végzett, 200 új résztvevővel, melyben különféle illatokról kérdezték őket, illetve azt, milyen hatást gyakorolnak azok az emberi teljesítményre.
 
Az alanyok úgy vélték, sokkal éberebbek és energikusabbak kávéillat jelenlétében, szemben a virágillattal vagy azzal, amikor semmilyen illatot nem érezni.
 
Az eredmények alapján úgy tűnik tehát, hogy a kávéillat már önmagában éberré és energikussá teszi az embereket.
 
Mint ismert, a kávé fogyasztása – mértékkel – csökkenti a szívbetegség, a diabétesz és a demencia esélyét, sőt hozzájárul a hosszabb élethez is.
 
A felfedezés a Journal of Environmental Psychology szaklapban jelent meg.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.