2018. 09. 12. - 10:25

A megfázás előbb eléri a dohányosokat

A megfázás előbb eléri a dohányosokat

Még egy ok, amiért érdemes letenni a dohányt. Jobban érinti ugyanis a gyakori megfázás azokat az embereket, akik cigarettáznak. Sőt, fogékonyabbak a rhinovírus fertőzésre is.

A dohányzás ellen több okból is felemelhetjük a szavunkat, ám most egy újabb is csatlakozott az eddigiekhez: egy új kutatás szerint a dohányosok sokkal fogékonyabbak a rhinovírus fertőzésre azoknál, akik nem szoktak cigarettázni.
 
Ha gyakrabban szenvedünk a megfázástól, mint társaink, el kell gondolkodnunk azon, van-e ehhez köze a dohányzásnak. A Yale egyetem kutatói felfedezték, hogy bizonyos emberek sokkal fogékonyabbak a megfázásra, mint mások – tanulmányuk rávilágít arra, hogy aki cigarettázik, azt inkább megtámadja a gyakori vírus.
 
Véleményük szerint testünk oxidatív stresszre adott, védelmi reakciója a cigarettafüst következtében megszünteti a vírusok elleni védekezést. Vagyis nagy eséllyel betegek lesznek a dohányosok.
 
Előbb lecsap a megfázás a dohányosokra
Előbb lecsap a megfázás a dohányosokra
 
A szervezet alapvetően a dohányfüst ellen küzd és igyekszik védeni a testet a hatása ellen, közben azonban a megfázást kiváltó vírussal szemben nem nyújt elég védelmet.
 
Ellen Foxman vezető kutató elmondta: a légutak belső borítása véd minket a vírusok ellen, de egyéb anyagokkal szemben is, melyek belekerülnek. Ha két különféle stresszor van jelen, a légutak az egyikkel küzdenek meg, s megnő a rhinovírusra való hajlam.
 
A rhinovírus vezető oka a megfázásnak, az akut légzőszervi fertőzéseknek és az asztmás rohamoknak. Ám a fertőzések gyakran kitisztulnak az orrjáratból, anélkül,
hogy tünetek jelentkeznének – mondták el a Yale Egyetem kutatói. Egyes emberek azonban hajlamos a fertőzésre, melyet a gyakori vírus okoz.
 
A Yale egy korábbi tanulmány arra is rámutatott, hogy a megfázás és az influenza tünetei is súlyosabbak a dohányosok körében.
 
Jack A Elias orvos, a Waldermar Von Zedtwitz egészségügyi professzora elmondta: a dohányosok nem azért kerülnek bajba, mert nem tudják leküzdeni a vírust, hanem mert esetükben túlreakció alakul ki náluk.
 
B.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.