2022. 08. 08. - 13:58

A mérnökök olyan matricákat fejlesztenek, amelyek belelátnak az emberi testbe

A mérnökök olyan matricákat fejlesztenek, amelyek belelátnak az emberi testbe
Az MIT kutatói mesterséges intelligencia alapú szoftveralgoritmusokat fejlesztettek ki, amelyek képesek értelmezni és diagnosztizálni az ultrahangos matrica által készített képeket. A matricák által az egészségügyi állapotok hatékonyabb felmérésére és diagnosztizálására van lehetőség.
Az ultrahangos képalkotás értékes diagnosztikai eszköz, amellyel a beteg belső szerveiről nagy felbontású képeket lehet készíteni.
 
A jelenlegi ultrahang-technológia azonban ultrahanggél és speciális gépek használatát igényli, amelyek vidéken vagy távoli területeken nem mindig állnak rendelkezésre.
 
Egy új tanulmányban az MIT kutatói olyan ultrahangmatricákat fejlesztettek ki, amelyeket a betegek megvásárolhatnak és amelyekkel képeket készíthetnek a mélyen fekvő szerveikről.
 
Ezek az ultrahangmatricák vékony gumilapokból készülnek, amelyekbe piezoelektromos érzékelőket ágyaztak be. Amikor a matricákat a beteg bőrére helyezik, nagy felbontású képeket készítenek a  belső szervekről.
 
Az ultrahangmatricákkal a mélyebben fekvő szerveket is láthatjuk.
 
Az ultrahangmatricákat önkénteseken tesztelték, akiket arra kértek, hogy helyezzék el a matricákat a mellkasukon és a hasukon. A matricák által generált képeket mesterséges intelligencia alapú szoftveralgoritmusok elemezték, amelyek képesek értelmezni és diagnosztizálni a matricák képeit.
 
A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy az ultrahangos matricák segítségével nagy felbontású képeket lehetett készíteni a páciens mélyen fekvő szerveiről, például a májáról és a veséjéről.
 
A kutatók remélik, hogy továbbfejlesztik a technológiát, hogy az orvosi állapotok diagnosztizálására is használható legyen.

Az ultrahangos matricák lehetséges alkalmazási területei számosak, kiterjednek klinikai és más körülményekre is. Klinikai környezetben az ultrahangos matricákat olyan betegségek diagnosztizálására lehetne használni, mint a májrák és a vesebetegség.
 
Nem klinikai környezetben az ultrahangos matricákat sportolók használhatják fizikai egészségük és teljesítményük nyomon követésére.

Az ultrahangos matricák kifejlesztése jelentős áttörést jelent az orvosi diagnosztikai technológiában. A matricák potenciális alkalmazási lehetőségei széleskörűek és mind klinikai, mind nem klinikai körülményekre kiterjednek.
 
A technológia képes javítani az egészségügyi állapotok diagnosztizálását mind a vidéki, mind a távoli területeken.
 


H.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.