2010. 08. 04. - 06:00

A méz és a szervezetre gyakorolt hatásai

A méz és a szervezetre gyakorolt hatásai
A méz az egészséges táplálkozás egyik elengedhetelen eleme.
A méz több mint 10 ezer éves múltra tekint vissza, az emberek már az ókor előtt is ismerték és fogyasztották. A mézet a háziméhek állítják elő, virágok nektárjából. Ezt először összegyűjtik az előgyomrukba, ahol gyomornedveikkel keverve vegyileg alakítják át azt.

méh

A mézet a háziméhek állítják elő


Az így keletkezett méz híg, amit a kaptár hatszöglető sejtjeiben tárolnak el, ahol kipárolog belőle a fölösleges víz. A mézben nem tudnak elszaporodni a mikroorganizmusok, így az soha nem riomlik meg. A méznek az emberi szervezetre nézve több kedvező hatása is van, de vannak akik csak egyéb okokból használják fel.

méz

A méz több mint 10 ezer éves múltra tekint vissza


A méz nagyon jó édesítőszer, kitűnően használható teák, vagy sütemények édesítésére. Kedvező hatását például a felső légúti megbetegedésekben szenvedők esetében fejti ki, de természetes antioxidánsainak köszönhetően védik is a szervezetet a baktériumok elleni védekezés során keletkező szabad gyököktől. Mindezek mellett a vágások, égési sérülések gyógyulását is segíti.


-TKL-


MCOnet Egészség Online

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.