2019. 11. 06. - 10:30

A nagy forgalom növeli a stroke esélyét?

A nagy forgalom növeli a stroke esélyét?

Ahogyan egyre növekszik az autók száma az utakon, úgy emelkedhet az embernél az agyvérzés kockázata egy új tanulmány szerint.

A forgalom növekedésével egyre nőhet a stroke rizikója az embereknél – erre jutott egy új tanulmány. Manapság az autók száma az utakon jelentős, s ahogy egyre többen vannak, úgy nő a forgalom is.
 
A forgalmi kipufogógáz magas szintje még az ember lakóhelyén is növeli az agyvérzés kockázatát – állítja egy tanulmány, melyet az Environmental Health Perspectives szaklap közölt.
 
A kutatásban résztvevő szakemberek azt sugallják: elsősorban a kipufogógázból származó feketeszén okozza a stroke-ot, s nem a más forrásból származó részecskék.
 
A feketeszén a korom fekete anyaga, melyet a gáz- és dízelmotorok, a széntüzelésű erőművek és más üzemanyagok bocsátanak ki. A városi környezetben a kibocsátás elsősorban közúti forgalomból származik.
 
Kutatók szerint a forgalmi kipufogógáz miatt sokan szenvedhetnek el stroke-ot
Kutatók szerint a forgalmi kipufogógáz miatt sokan szenvedhetnek el stroke-ot
 
Ezeket a részecskéket korábban is kötötték már negatív egészségügyi hatásokhoz, különösen olyan tanulmányokban, amelyek erősen szennyezett környezetek vizsgálata során készültek.
 
A Karolinska Intézet, a Göteborgi Egyetem, az Umea Egyetem, a Svéd Meteorológiai és Hidrológiai Intézet és a Stockholmi SLB elemző-környezetvédelmi egység munkatársai kimutatták: a kipufogógáznak való, hosszútávú kitettség növelte a stroke kockázatát a svéd városokban.
 
A tanulmány a helyi forgalomból származó kipufogógázt a stroke kockázati tényezőjeként azonosította, amely igen gyakori betegség, magas halálozási rátával és jelentős költséggel a társadalomra nézve – emelte ki Petter Ljungman vezető kutató. Hozzátette: úgy tűnik, a kipufogógáz-kibocsátásoknak még az alacsony szennyezettségű környezetben is vannak következményei.
 
A kutatók több mint 115 ezer, egészséges középkorú embert követtek nyomon Göteborg, Stockholm és Umea területéről, egy 20 éves időszakon át. Ezidőalatt 3100 ember szenvedett el stroke-ot.
 
A szakemberek képesek voltak megbecsülni, hogy a különféle helyi kibocsátási források - beleértve a forgalom kipufogógátait, az út kopását és a lakások fűtését – milyen mértékben járulnak hozzá a részecske- és feketeszén kibocsátáshoz ezen városok konkrét részein.
 
Megállapították, hogy minden, forgalmi kipufogógázából származó 0,3 mikrogramm/köbméter (mg / m3) a feketeszén kibocsátás esetében a stroke kockázata 4 százalékkal emelkedett.
 
A lakások fűtéséből származó feketeszén kibocsátással kapcsolatban a kutatók nem tapasztaltak hasonló asszociációt, ahogyan a belélegezhető részecskék esetében sem.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.