2020. 03. 11. - 11:00

A narancs segíthet elhízás és szívproblémák esetén

A narancs segíthet elhízás és szívproblémák esetén

Jól teszi, aki naponta megiszik egy pohár narancslevet – egy új tanulmány szerint ekkora mennyiség képes visszafordítani az elhízás folyamatát, a szívbetegségek és a diabétesz kockázatát.

Egy narancsot naponta, akár önmagában, akár pohárba facsarva érdemes elfogyasztani – erre jutott egy új tanulmány, melyet a Journal of Lipid Research szaklap közölt. Eszerint csupán két és fél pohár narancslé képes arra, hogy visszafordítsa az elhízás folyamatát, valamint csökkentse a szívbetegségek és a diabétesz esélyét.
 
Amellett tehát, hogy az ízlelőbimbókat keserű citrusaromával kényeztetjük, komoly egészségügyi hatást érhetünk el.
 
Az új tanulmányt a Western Egyetem kutatói vezették, akik jelenleg az édes narancsban és a mandarinban található nobiletin nevű molekulát vizsgálják, melyről kimutatták: drasztikusan csökkenti az elhízást, s visszafordítja annak negatív mellékhatásait.
 
A narancs komoly egészségügyi előnyökkel bír a már ismerteken kívül is
A narancs komoly egészségügyi előnyökkel bír a már ismerteken kívül is
 
Ám az, hogy ez miként működik, rejtély.
 
A közzétett új kutatás azt mutatta, hogy az egerek, amelyeket magas zsír- és koleszterinszintű étrenddel etettek, de nobiletint is adtak nekik, figyelemreméltóan vékonyabbak voltak, s alacsonyabb volt esetükben az inzulinrezisztencia és a vérzsírok szintje is, összevetve őket azokkal az egerekkel, amelyeket csupán a magas zsír- és koleszterintartalmú ételekkel tápláltak.
 
„Megmutattuk, hogy beavatkozhatunk a nobiletinnal is. Kiderült, hogy az egereknél, amelyeknél már jelentkeztek az elhízás negatív tünetei, ezek visszafordíthatók, sőt, az artériákban az ateroszklerózisnak nevezett plakk-felhalmozódás visszaszorulására is számítani lehet” – mondta el Murray Huff kutató.
 
Hozzátette: csapatával a nyugati Robarts Kutatóintézetben még mindig nem tudták pontosan meghatározni, miként működik a nobiletin.
 
Csupán feltételezések vannak arról, hogy a molekula valószínűleg azon az úton hat, amely szabályozza a szervezetben a zsírkezelés módját. Az AMP Kináz nevű szabályozó bekapcsolja a testben a zsírokat égető energiát létrehozó „gépezetet”, s gátolja a zsírok előállítását is.
 
Amikor azonban a kutatók megvizsgálták a nobiletin hatását az egerekre, amelyeket genetikailag módosítottak az AMP kináz kivonása céljából, a hatások azonosak voltak.
 
Mint Huff elmondta: az eredmény azt mutatta, hogy a nobiletin nem hat az AMP kinázra, és megkerüli a test zsírfelhasználásának ezen fő szabályozóját. A kérdés továbbra is az, hogy miként viszi ezt véghez a nobiletin.
 
A következő lépés természetesen az, hogy e vizsgálatokat emberekre is kipróbálják, s meghatározzák, vajon a nobiletin ugyanolyan pozitív metabolikus hatással rendelkezik-e az emberi vizsgálatokban, mint az egereknél.
 
Az elhízás és az ebből adódó metabolikus szindrómák óriási terhet jelentenek az egészségügyi rendszerekre, s igen kevés beavatkozás működik valóban jól. „Folytatnunk kell ezt az utat új gyógymódok felfedezésére” – mondta a kutató.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.