2016. 08. 22. - 09:55

A párunk depressziója nálunk fájni fog?

A párunk depressziója nálunk fájni fog?

Kapcsolat lehet a krónikus fájdalom és a depresszió között, amennyiben párokról van szó – mutatott rá a meglepő tényre egy új tanulmány. Vagyis, ha a kedvesünk hangulati zavartól szenved, mi sem ússzuk meg a dolgot szárazon?

Meglepő összefüggésre jöttek rá skót kutatók a depresszió kapcsán. Úgy tűnik, hogy ha valakinek a párja depresszióban szenved, akkor ő maga is reagál erre fizikailag, csak esetében krónikus fájdalom formájában mutatkozik meg a probléma.

Legalábbis, a kutatás szerint nagy az esélye a pár nem depressziós tagjának arra, hogy ez kialakuljon nála.

A depresszió és a krónikus fájdalom összefügg

A depresszió és a krónikus fájdalom összefügg

 

A kutatók több mint 100 ezer ember adatait elemezték Nagy-Britanniában. Kiderült, hogy a krónikus fájdalmat csak részben okozzák genetikai tényezők, másrészt ismeretlen okok a felelősek érte, s ezen a partnerek sokszor osztoznak.

Az is kiderült, hogy a krónikus fájdalom és a depresszió okai általában közösek. Ezek egy része genetikai, míg a többi általában a környezetnek köszönhető, amelyen a két ember osztozik.

A kutatók szerint azonban a krónikus fájdalom konkrét okai nehezen érthetőek. A felfedezések új megvilágításba helyezik a dolgot, s ez pontosabb diagnózishoz, megfelelőbb kezeléshez vezethet majd – vélik.

„Bízunk benne, hogy kutatásunk arra ösztönzi majd az embereket: gondoljanak bele a depresszió és a krónikus fájdalom közötti kapcsolatba, valamint abba, vajon a fizikai és mentális betegségek különállnak-e egymástól annyira, amennyire azt feltételezzük” – fogalmazott Andrew McInstosh tanulmányvezető, az Edinburgh-i egyetem közelményében.

McIntosh a biológiai pszichiátria vezetője is, valamint a Skót Mentális Egészségügyi Kutatások szervezet társigazgatója.

A különös felfedezésről a PLoS Medicine szaklap adott hírt.

Kapcsolódó cikk:

Elég sok a bipoláris, csak nem veszik észre?

Csak gondolni kell és tényleg hatásos?

 

B.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.