2022. 09. 12. - 17:28

A rák gyógyítása mesterséges intelligencia segítségével

A rák gyógyítása mesterséges intelligencia segítségével

A rákot emberi felügyelet nélkül diagnosztizálni képes számítógépes programok napról napra pontosabbak és gyorsabbak, ami a betegség korábbi diagnosztizálásához és kezeléséhez vezethet.

 

A rák olyan halálos betegség, amely minden korosztályt érint. Az Egyesült Államokban a szívbetegségek után a második vezető halálozási ok. A korai diagnózis és kezelés azonban jelentősen javíthatja a rákos betegek esélyeit.
 
A mesterséges intelligencia (MI) eszközeinek köszönhetően az orvosok az eddiginél gyorsabban és pontosabban támaszkodhatnak a számítógépekre az adatok elemzésében és a megbízható értékelések elkészítésében. Ez segíthet az orvosok hivatalának abban, hogy megalapozottabb döntéseket hozzanak a beteg ellátásával kapcsolatban, és lehetővé teszi a rák korábbi felismerését is.
 
Összesített rák
A rák gyógyítása mesterséges intelligencia segítségével
 
A fotó mesterséges intelligenciával-robottechnikával készült
 
Az MI-eszközöket úgy tervezték, hogy nagy adathalmazokat elemezzenek, és azonosítsák a rákra utaló mintákat. Ezeket a megállapításokat aztán arra használják fel, hogy olyan szabályokat vagy utasításokat hozzanak létre, amelyek segíthetnek az orvosoknak a pontos diagnózis felállításában.
 
Az egyik ilyen eszközt, amelyet a Seattleben a Fred Hutchinson Rákkutató Központ informatikusainak egy csoportja tervezett, Eureqa néven. Röntgenfelvételeket készít a szervekről, és olyan mintázatokat keres, amelyek rákos sejtek jelenlétére utalhatnak. A program számos, a daganatra vonatkozó kérdésre is választ tud adni, például a daganat méretére, alakjára és arra, hogy mennyire terjedt el.
 
Egy másik, a New York-i Memorial Sloan Kettering Rákközpontban dolgozó csapat által kifejlesztett mesterséges intelligencia-eszköz a QuPath. Ez a program algoritmusok segítségével elemzi a biopsziából vett szövetekről készült képeket, hogy felismerje a rákos sejteket. Meg tudja határozni a jelen lévő rákos sejtek fokozatát és azt is, hogy azok valószínűleg terjedni fognak-e.
 
Mind az Eureqa, mind a QuPath még fejlesztés alatt áll, de már bebizonyosodott, hogy gyorsak, pontosak és megbízhatóak. Azt is kimutatták, hogy automatizálják azokat a vizsgálatokat, amelyeket egyébként radiológusnak kellene elvégeznie. Ez időt és költséget takarít meg, miközben a betegek számára pontosabb diagnózist biztosít.
 
Az Eureqához és a QuPath-hoz hasonló MI-eszközök nagy ígéretet hordoznak a rák korai felismerésében. Pontosságuk folyamatosan növekszik, és napról napra gyorsabbá és megbízhatóbbá válnak. Ez a betegség korábbi diagnosztizálásához és kezeléséhez vezethet, ami sok beteg túlélési esélyeit javítaná.
 
 
 
 
T.K.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.