2019. 06. 05. - 10:56

A sajt 5 meglepő előnye – fogyni is segít

A sajt 5 meglepő előnye – fogyni is segít

Erről a számos formában fogyasztható tejtermékről is megoszlanak a vélemények – akár a tojásról. Van, aki szerint a sajt hizlal és szívproblémákat okoz. De mi igaz ebből? Merthogy a sajtnak igenis vannak kiváló előnyei.

Ahogyan több élelmiszerrel kapcsolatban máig zajlanak a találgatások, vajon előnyös-e az egészségünkre néz vagy sem, úgy a sajt is terítékre került. Tejből készül, ami teljes tej, vagyis már ez biztosít jó pár előnyt: erősíti a csontokat, kezeli a vérnyomást, erősíti az ereket például. Ráadásul egy hagyományos étel ízét könnyen lehet fokozni tejjel.
 
Ugyanakkor, ha magas vérnyomástól szenvedünk, fontos egyeztetünk orvosunkkal, milyen tejtermék javasolt számunkra. Ennek oka, hogy a sajt telített zsírt és nátriumot is nagyobb mennyiségben tartalmaz.
 
A sajt fogyasztásának számos egészségügyi előnye van
A sajt fogyasztásának számos egészségügyi előnye van
 
A sajtok különböző kategóriákba sorolhatók. A típustól függetlenül azonban elegendő mennyiségű kalciummal és fehérjével látnak el minket, amelyek hozzájárulnak az általános jó közérzethez.
 
Íme, a sajt egészségügyi előnyei.
 
1.Hozzájárul a fogyáshoz: a túlsúlyos emberek jó része gyakran kalciumhiányban szenved. Számos tanulmány sugallja, hogy a nagy mennyiségű kalcium segíthet a testtömeg-indexet megfelelő szintre terelni.
 
2.Csökkenti a vérnyomást: mindenki úgy gondolja, hogy mivel a sajt nátriumban és zsírban gazdag, rossz hatással van a vérnyomásra. Ám ha zsírszegény sajtot választunk, például a cottage cheese-t vagy kecskesajtot, az még csökkenti is a vérnyomást.
 
3.Javítja a fogak és csontok állapotát: a tejhez hasonlóan a sajt is jó kalcium-forrás, amely kulcsszerepet játszhat a csontok és a fogak szilárdságának biztosításában. A kalcium mellett a sajt is tele van cinkkel, magnéziummal, A-vitaminnal és D-vitaminnal (ezek az ásványi anyagok pedig erősítik a csontokat).
 
4.Stimulálja a bélflórát: a sajt az erjesztett ételek egyik legjobb forrása. Ezek az élelmiszerek segítik a bél mikrobiomot, mely alapvető a megfelelő egészségi állapothoz.
 
5.Erősíti a véredényeket: egy tanulmányban, mely a Food and Nutrition Bulletinben jelent meg, a kutatók állítják: a tejtermékek fogyasztása, így a sajté csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és segít kezelni a vérnyomást, mégpedig az artériák erősítése által.
 
Érdemes tehát a sajtra szavazni!
 
László Adrienn

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.