2016. 11. 02. - 13:00

A stresszes partner felér egy hízókúrával?

A stresszes partner felér egy hízókúrával?

A mi párunk vajon sokat stresszeli magát? Nem árt odafigyelnünk a vonalainkra – sugallja egy új tanulmány, mely szerint a másik idegeskedése, feszültsége rossz hatással van a derékbőségünkre!

Amikor stresszesek vagyunk, hajlamossá válunk evésbe fojtani a bennünk felgyülemlett feszültséget. Node a partnerünk idegessége is így hatna ránk? Egy új tanulmány szerint igen.

„A partner stressze előrejelzi és növeli is a derékbőséget idővel” – mondta Kira Birditt, a Michigani Egyetem Szociális Kutatások Intézetének kutató docense, aki kollégáival azt is felfedezte, hogy a házasság minősége szintén szerepet játszik abban, mennyire van elhízva a férj és a feleség – minderre egy 4 éves tanulmány mutatott rá.

Többet eszik az, akinek a házastársa stresszes?

Többet eszik az, akinek a házastársa stresszes?

Noha ez még nem bizonyíték, Joan Monin, a Yale Közegészségügyi Iskolájának munkatársa szerint a tanulmány-, valamint saját kutatása alapján a stresszcsökkentés a pároknál még fontosabb lenne, mint az egyéneknél.

„A párunk stresszével nem árt tisztában lennünk” – tette hozzá ki a szakember, aki a krónikus betegségek és epidemiológia professzorasszisztense is, de nem vett részt a tanulmányban. 

„A derékbőség számít, mivel felhívja a figyelmet a felesleges hasi zsírra, s számos betegség kockázati tényezője, beleértve a diabéteszt és a szívbetegséget” – fejtette ki Kira Birditt.

Nőknél a 89 cm feletti derékbőség egészségügyi rizikót jelent, férfiaknál ez a szám a 101 cm feletti.

A tanulmányhoz Birditt csapata az egyetem Egészség és Nyugdíj tanulmányának adatait használta fel. Több mint 2 ezer nő és férfi válaszolt a kérdésekre, melyek kiterjedtek a derékbőségükre, a házasságuk minőségére és stresszszintjükre is, 2006-ban, majd pedig 2010-ben.

A résztvevők átlagosan 60-as éveik elején jártak, s átlagosan 34 éve voltak házasok.

A krónikus stressz, mely több mint 1 éven át tartott, elsöprő mértékű volt a derékbőség növekedése kapcsán. Ezek között persze megemlíthetőek az anyagi problémák, a munka nehézségei és valakinek a hosszútávon történő gondozása is.

A tanulmány kezdetekor a résztvevők közül 10-ből 6-nál volt megfigyelhető egészségtelen derékbőség. 4 évvel később az alanyok 9 százalékánál 10 százalékos növekedést állapítottak meg - átlagosan 10 centiméterrel nőtt a derékbőségük, 4 esztendő alatt. A feleségeknek azonban 1,6-szor nagyobb esélyük volt arra, hogy megnövekedjen ez a derékbőség, ha férjük nagymértékű stresszről számolt be és a házasság minőségét is rossznak találta.

A házasság minősége nagy szerepet játszik a derékbőségben

A házasság minősége nagy szerepet játszik a derékbőségben

A férjeknél pedig kétszer akkora valószínűsége volt a 10 százalékos derékbőség-emelkedésnek, amikor a feleségük nagymértékű stresszel küzdött, de nem panaszkodtak a házasság minőségére. Birditt szerint ez a különbség nehezen magyarázható.

Joan Monin hozzátette: már megfigyelhettük, mennyire befolyásolja saját stresszességünk a vonalainkat. Most azt is láthatjuk, hogy a házastársak is nagymértékben hatással vannak egymásra ilyen tekintetben.

A szakember mindezt azzal magyarázza: ha valaki érzékeli, hogy a párja stresszes, ő maga többet eszik, hogy megküzdjön a helyzettel.

A házasság minősége kapcsán pedig a tanulmány arra mutat rá, hogy a frigyen belül stresszes emberek többet esznek, ezzel is kapcsolatot teremtenek a másikkal és csökkentik a stressz érzését.

Egyébként a derékbőség csökkentése érdekében is együtt a legcélszerűbb tenni, célokat kitűzni – tette hozzá Kira Birditt.

Fotó: Instagram

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.