Egészség hírek

A szemölcsök és típusaik

A szemölcsök és típusaik

A szemölcsök különböző méretű, kemény bőrkinövések, melyeket vírus okoz.

A szemölcsöknek több típusa ismert, ezeket vírusok okozzák, nagyjából ötven ilyen vírust ismerünk. A szemölcsök a kialakulás során nem csak a vírus típusától, de attól függően is eltérőek, hogy a test mely részén alakulnak ki, és hogy ott milyen a bőr állapota. Ezek a fertőzések gyakran előfordulnak. Sajnos vannak olyan vírusok is, amelyek a hámsejtekben rákos átalakulást idézhetnek elő.

 

szemölcs

Láthatóak a szemölcsöt tápláló erek

 

Beszélhetünk közönséges szemölcsökről, melyek leginkább a gyermekeken jelentkeznek, de ettől függetlenül bármilyen életkorú emberen is kialakulhatnak. Megjelenésük helye elsősorban a kéz. Színük egyező a bőrével, de ha felszíne elszarusodik akkor barnás színű is lehet. Ezek a szemölcsök nem járnak fájdalommal. A szemölcsök egy másik típusába a lapos szemölcsök tartoznak, melyek elsősorban szintén a gyermekeken alakulnak ki, ám bizonyos esetekben maguktól el is tűnnek. Legtöbbször az arcon, nyakon, vagy a végtagokon jelentkeznek. Felületük sima.

 

szemölcs

Apró szemölcs a szemhéjon

 

Vannak olyan szemölcsök is, melyek a talpon, illetve annak környékén nőnek. Ezek a talp vagy a sarok szövetében nőnek mélyen. Alakjuk kör szerű, felületük durva, gyakran járnak fájdalommal is. Előfordul, hogy összetévesztik a tyúkszemmel, de ha felületüket megkaparjuk, és apró fekete pontokat látunk, akkor szemölcsről van szó. Megkülönböztetünk még anogenitális szemölcsöket is, melyeket a legtöbb esetben szexuális úton kaphat meg az ember. Ezek gyorsan növekednek, és irritálóak. Vannak olyan szemölcsök is, melyek az arcon, illetve a nyakon nőnek, és maguktól felszívódnak, ezeket fonálszerű szemölcsöknek nevezzük. Pár miliméter hosszúak, hegyük kemény. Kezelésükhöz napjainkban már sok készítmény áll rendelkezésre, különböző ecsetelők és krémek fomájában. Fontos odafigyelni, hiszen ezek ép bőrfelületen nem használhatóak! Amennyiben a szemölcs elhal, azt el kell távolítani. Ezt otthon is elvégezhetjük, azonban ha fájdalmas a szemölcs, érdemes orvoshoz fordulni.

 

 

-TKL-

 

 

További hírek: MCOnet Egészség Online

Ezért ne hagyj ki egy étkezést se!

Ezért ne hagyj ki egy étkezést se!

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy az étkezésnél milyen fontos a rendszeresség. Nem hiába, hiszen számos káros hatása lehet.
Brad Pitt odáig van Jennifer Anistonért?

Brad Pitt odáig van Jennifer Anistonért?

Friss információk szerint a színész már nagyon bánja, hogy elhagyta egykor kedvesét, a Jóbarátok sztárját.   
Sminklemosás, méregtelenítés természetes módon

Sminklemosás, méregtelenítés természetes...

Az arcunkra kent festéket, alapozót minden este el kell távolítanunk. Ezt többnyire valamilyen arctejjel vagy tonikkal tesszük meg. Ha azonban a természetes meg...
A gyógyulás útjára lépett Shannen Doherty?

A gyógyulás útjára lépett Shannen Dohert...

Két esztendeje küzd rákos megbetegedésével a csinos színésznő, s úgy tűnik, mostanra rendeződik az egészsége. Shannen Doherty folyamatosan tájékoztatja rajongói...
Növeli a mellrák kockázatát a hajfesték?

Növeli a mellrák kockázatát a hajfesték?

A hajápolási termékek használatának biztonsága évek óta vitatott. Egy új tanulmány most arra világít rá, hogy a fekete bőrű nőknél, akik sötét hajfestéket haszn...
George Clooney visszavonul?

George Clooney visszavonul?

Az 56 éves sztárról azt beszélik, hogy felhagy a színészkedéssel és csak a családjának szenteli az életét.   
Jay-Z új albuma már a küszöbön áll!

Jay-Z új albuma már a küszöbön áll!

Az újdonsült, háromszoros apuka nemcsak új babáknak örülhet – Jay-Z június végén tervezi piacra dobni friss albumát, melyről az új sláger már hallható is.
Gyűrűt kapott Kiss Ramóna

Gyűrűt kapott Kiss Ramóna

A szépséges színésznő a közösségi oldalán árulta el rajongóinak, hogy eljegyezték őt.
Mi a különbség a mellimplantátumok között? - 1.rész

Mi a különbség a mellimplantátumok közöt...

Évtizedek óta az öt legnépszerűbb esztétikai beavatkozásnak számít a mellplasztika. Ami azonban változott az évek során, a technika és a felhasznált anyagok. Mi...
Hallgasd meg a nyár legnagyobb slágerét

Hallgasd meg a nyár legnagyobb slágerét

Előreláthatólag az idei nyár egyik legnépszerűbb dala lesz Katy Perry, Calvin Harris, Pharell és Big Sean közös alkotása.
< >