2019. 08. 28. - 10:50

A vízipipa veszélyesebb a sima dohányzásnál?

A vízipipa veszélyesebb a sima dohányzásnál?

Úgy tűnik, hiába gondolják sokan, hogy a vízipipázás előnyösebb – kicsit sem jobb a cigarettánál. Egy új tanulmány rámutatott, hogy az előbbi füstje is nagyon káros.

Miközben a vízipipa népszerűsége az utóbbi években megnövekedett, kutatók szerint az veszélyesebb lehet, mint a dohányzás egyéb formái. A vízipipa-füstben számos mérgező és káros vegyszer található és nikotin is, mely dohányfüggőséghez vezethet.
 
A kutatók egyedi vizsgálóberendezéssel elemezték a mérgező anyagok kibocsátását egy átlagos vízipipázós alkalom során, s kiderült: egy slukk a csőből annyi káros anyagot tartalmaz, mint egy cigaretta.
 
A vízipipa füstjét ráadásul közvetlenül belélegzik, nagy mennyiségű mérgező anyagot juttatva így a szervezetbe, köztük a nikotint, amely a dohányfüggőségért felelős. A testbe jutnak irritáló karbonilvegyületek, így benzin is, mely ismerten rákkeltő anyag – mondta el a tanulmány vezetője, Veronique Perraud a Kaliforniai Egyetemről.
 
A vízipipa manapság népszerű - noha ugyanolyan káros lehet, mint a sima cigaretta
A vízipipa manapság népszerű - noha ugyanolyan káros lehet, mint a sima cigaretta
 
„Mivel minden szívással nagyobb mennyiséget lélegzünk be, s hosszabb ideig tart egy vízipipázós alkalom, mint egy egyszerű cigi elszívása, ezért a vízipipával több vegyi anyagot kap a szervezet” – tette hozzá.
 
A szén-monoxidból ugyancsak nagyobb mennyiséget juttat a testbe, mely főként a faszén elégetéséből származik – ezzel melegítik fel a dohányt vagy a növényi keveréket a tálban.
 
Az Aerosol Science and Technology szaklapban publikált tanulmány a szén-monoxid-intoxikáció számos esetére is utalt.
 
A közönséges dohány tesztelése mellett egyébként a csoport egy nikotinmentes gyógynövény-keveréket is megvizsgált - melyet egészségesebb alternatívaként tartanak számon -, s felfedezte, hogy az még nagyobb mennyiségben termel mérgező gázokat.
 
A vizsgálat ezen kívül elsőként jellemezte a belélegzett füst ultrafinom részecskéit (átmérőjük kisebb, mint 100 nanométer).
 
A kutatók képesek voltak kimutatni, hogy a dohányos a vízipipázás első 10 percében nagyobb mennyiségű ultrafinom részecskéknek van kitéve, mint az esemény többi részében.
 
A tanulmány szerint az apró részecskék jelentős egészségügyi kockázatokat jelentenek, amennyiben mélyen bejutnak a tüdőrendszerbe és könnyen átjutnak a vér-agy gáton.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.