2019. 06. 12. - 11:35

Állás evés közben – megváltoztatja az ízlelést?

Állás evés közben – megváltoztatja az ízlelést?

Meglepő eredményre jutott egy új tanulmány, mely szerint a tartás evés közben hatással van az ízérzékelésre – jobban ízlenek az ételek, ha ülünk.

Meghökkentő: egy tanulmány szerint a tartásunk befolyásolja az ízérzékelést. Jobbnak érezzük ugyanis az ízeket, ha ülünk, ülő helyzetben fogyasztjuk el ételeinket.
 
A kutatók rájöttek, hogy ha több időt töltünk el állva evés közben, akár csak pár perc erejéig, fizikai stresszt élünk át, amely megváltoztatja az ízérzékelésünket is.
 
A tanulmány során - melyet a Journal of Consumer Research közölt -, a kutatók specifikusan arra koncentráltak, hogy ún. vesztibuláris érzékünk – mely az egyensúlyért, tartásért és térbeli tájékozódásért felelős -, miként befolyásolja a ízlésérzékelő rendszert, mely hatással van az ízekre, ízlelésre.
 
Ülve finomabbnak érezzük az ételeket
Ülve finomabbnak érezzük az ételeket
 
„A felfedezések azt sugallják, hogy a szülők képesek lehetnek megváltoztatni a gyermekek hozzáállását egyes ételekhez – ugyanis egy kellemetlenebb ízűnek tűnő élelmiszer másként hat állva és ülve. Jobban járnak, ha leültetik a gyermeket bizonyos ételek elfogyasztásához – ugyanezen elv mellett haladva viszont az álló helyzet előnyösebb lehet, ha gyógyszereket kell bevennünk, vagy rossz ízű dolgokat veszünk a szánkba” fejtette ki Dipayan Biswas, a tanulmány vezető szerzője, az amerikai Dél-Floridai Egyetem professzora.
 
A kutatócsoport megállapítása szerint a gravitációs erő a test alsó részeire tolja a vért, s így a szív keményebben dolgozik, hogy a vért a test felső részébe szivattyúzza, gyorsítva a szívfrekvenciát.
 
Mindez aktiválja a hipotalamusz-hipofízis mellékvese (HPA) tengelyét, s ennek hatására nő a kortizol stresszhormon koncentrációja.
 
A láncreakció csökkenti a az érzékszervi érzékenységet, mely hatással van az étel- és ital-íz értékelésére, az élelmiszer hőmérsékletének érzékelésére és az általános fogyasztási mennyiségre is.
 
Ha az ember kellemetlenséget tapasztal, a normális esetben finomnak érzékelt étel nem tűnik olyan kellemesnek a szájpadlás számára.
 
A kutatócsoport 350 önkéntes segítségével támasztotta alá elméletét, akik egy pita chips ízét értékelték. Azok, akik álltak, kevésbé találták ízletesnek, míg az ülők sokkal ízesebbnek mondták.
 
Azt is kipróbálták, milyen, amikor plusz stresszel terhelik a résztvevőket: a kóstolás közben súlyt kellett cipelniük egy-egy gyümölcsökkel teli szatyor formájában. Az ülő és az álló alanyok ugyanúgy kevésbé találták finomnak a pita chipset.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.