Aromás és kellemes fűszernövény: a majoránna
A majoránna egyéb nevén: majorána, majoranna, pecsenyevirág,- az ajakosak, árvacsalánfélék családjába tartozó növényfaj.
A Földközi-tenger keleti vidékén őshonos, de már az ókorban ismerték az egész földközi-tengeri térségben. Manapság főleg Spanyolországban, Franciaországban, és Németországban, elsősorban Türingiában termesztik. Aromája annál intenzívebb lesz, minél több napsugárzás éri.
A majoránna évelő, de fagyérzékeny növény, ezért nálunk csak egyéves fűszernövényként nagyüzemi módon, vagy kiskertekben termesztik.
Négyszögletes szárat, tojásdad, lekerekített végű, szőrös leveleket fejleszt. Magról, illetve palántázással, májusban 30-40 cm sor és 15-20 cm tőtávolságra ültetik. 20-60 cm magasra nő meg, évente 2-3 alkalommal virágzáskor vágott növény leveleit morzsolják le és használják fűszerként.
A jól kezelt majoránna szürkészöld, egyenletesen morzsolt, erősen aromás, kellemes illatú, kissé hűtő, kesernyés ízű. Jellegzetes illatát és aromáját elsősorban az illóolajoknak, a terpéneknek, valamint a keserű és cserzőanyagoknak köszönheti.

A majoránna étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású fűszer
A majoránna és a oregánó egymással közeli rokonságban álló fűszernövények, azonban konyhai fűszerként együtt nem használhatók. Csak egyetlen majoránnafaj létezik amelynek különböző változatai ismertek, ilyen az aranysárga foltos levelű majoránna.Felhasználása is sokrétű.
A majoránna a kolbászfélék, mint például a májashurka klasszikus fűszere. Kiválóan alkalmas levesek, főzelékek, mártások, húsételek, köztük szárnyas és vadhúsok ízesítésére. Kacsa, bárány, birka, továbbá grillételek, májas és véres töltelékek elkészítésénél szinte nélkülözhetetlen, mert tompítja vagy elveszi a húsok mellékízét.
A boltokban általában szárított majoránnát vásárolhatunk, viszont piacokon, nagyobb üzletekben frisset is lehet kapni. A friss majoránnát csavarjuk be nedves konyhai papírba, 3-4 napig hűtőszekrényben nyugodtan tárolhatjuk.
Gyógyászati jelentősége:
A növény föld feletti virágos, leveles szárát hasznosítják gyógyászati célokra.

A boltokban általában szárított majoránnát vásárolhatunk
A majoránna étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású fűszer, ezért gyógyteák elengedhetetlen alkotórésze. Teáját fejfájás, köhögés, légzési zavarok enyhítésére használják, olajával a reumás testrészeket dörzsölik be. Magas vérnyomás esetén használata körültekintést kíván.
Ismerjük meg otthon is a majoránna csodálatos hatását, készítsünk majoránna teát. Forrázzunk le 1 csésze forrásban lévő vízzel 1 teáskanálnyi szárított majoránnát, és 3 perc elteltével szűrjük le.
Jó tudni, hogy a majoránna tea esetében is fontos a mérsékletesség. Ha huzamosabb ideig, 2-3 hétig napi rendszerességgel fogyasztjuk, az arra érzékenyeknél fejfájást okozhat.
Szűcs Sándor mesterszakács
MNGSZ Egészséges Táplálkozás Bizottság

