Egészség hírek

Az energiaitalok veszélyesek a gyermekekre

Az energiaitalok veszélyesek a gyermekekre

Fiatal korban nem tanácsos energiaitalt inni, ezért nem is szabadna ezeket a típusú folyadékokat a gyermekeknek és tinédzsereknek ajánlani. Az ő életkorukban ugyanis veszélyes lehet.

Nem kellene fiataloknak ajánlani az energiaitalokat - hívta fel a figyelmet az Amerikai Sport Egészségügyi Kollégium. Gyermek- és kamaszkorban ugyanis ezek a folyadékok veszélyesek lehetnek.

A magas koffeintartalom miatt nem biztonságos a fogyasztásuk, ezért a vezető sport szervezetek ellenzik, hogy egyáltalán forgalmazzák a cégek fiatalok számára a terméket.

A kollégium a közelmúltban hivatalos közleményt is kiadott ezekről az italokról.

A gyermekekre és tinédzserekre nézve veszélyes lehet az energiaital

A gyermekekre és tinédzserekre nézve veszélyes lehet az energiaital

„Az energiaitalok nagyon népszerűek, ám a fogyasztásukkal kapcsolatos aggodalmak a társadalom minden rétegében felbukkantak. Ezért is írjuk ezt a közleményt” – fogalmazott dr. John Higgins, a Houston-i Texasi Egyetem McGovern Egészségügyi Iskolájának docense.

A gyermekek és a tinédzserek különösen nagy kockázatnak vannak kitéve az energiaitalok által okozott komplikációk miatt – kisebb ugyanis a testsúlyuk az energiaital gyakori és sokszor túlzásba vitt fogyasztásához.

A tényt, hogy ezek az italok nem ajánlottak gyerekeknek és kamaszoknak, széles körben hangsúlyozni kellene és ismertté tenni a szakember szerint.

A koffein nagyobb mértékben történő fogyasztása ugyanis káros hatással lehet a szív- és érrendszerre, neurológiai problémákat, gyomorpanaszokat okozhatnak, a vese és az endokrin rendszer is megszenvedheti alkalmazásukat, sőt pszichiátriai tünetek is előfordulhatnak – emelte ki dr. Higgins.

Többet kell hát tenni a gyermekek és a fiatalok védelméért ezügyben – sőt, azokért a felnőttekért is, akik szív- és érrendszeri problémákkal vagy más egészségügyi állapotokkal küzdenek.

Egyes felnőttekre nézve is káros lehet az energiaital-fogyasztás

Egyes felnőttekre nézve is káros lehet az energiaital-fogyasztás

Az egészségügyi kollégium szerint le kell állítani az energiaitalok forgalmazását a magas kockázatú csoportokban, különös tekintettel a gyermekekre.

Vannak azonban általános figyelmeztetések is. Ezek az alábbiak.

-Ne fogyasszunk energiaitalt intenzív sportolás előtt, alatt vagy után. Energiaital-ivás és megerőltető aktivitás során ugyanis fordult már elő haláleset.

-A fogyasztóknak ismerniük kell a különbséget az üdítő, a kávé, a sportitalok és az energiaitalok között. Az iskolában fontos lenne beszélni ezek hatásairól.

-Az orvosoknak beszélniük kellene pácienseikkel az energia italok használatáról. Fontos lenne minden káros mellékhatásról tájékoztatni őket.

A közlemény az energia italokról a Current Sports Medicine Reports szaklapban jelent meg.

Kapcsolódó cikk:

Abnormális szívverést okoznak az energiaitalok?

B.A.

 

 

 

 

 

Cora, a digitális ember

Cora, a digitális ember

A londoni National Westminster Bank mesterséges intelligenciát tesztel: Cora egy "digitális ember", amely képes válaszolni az ügyfelek kérdéseire. A bank szerin...
Túlságosan népszerű a császármetszés?

Túlságosan népszerű a császármetszés?

A szakemberek azt látják, hogy egyre többen döntenek amellett, hogy nem természetes módon szülnek. Ez azonban veszélyes is lehet. 
Kendall Jenner rosszul van

Kendall Jenner rosszul van

A fiatal lány állapota olyannyira rossz, hogy még a new yorki divathéten való szereplését is le kellett mondania. 
A Honvédkórházban már dolgoznak robotok

A Honvédkórházban már dolgoznak robotok

A mesterséges intelligencia irányította robotok segítenek az embereknek hazánk egyik legmodernebb módon felszerelt kórházában. Feladatuk az, hogy nehéz dolgokat...
Természetes módszer izzadás ellen

Természetes módszer izzadás ellen

Gondot okoz a verejtékezés, ám a hagyományos izzadásgátlóktól allergiás reakcióink vannak, vagy egyszerűen szeretnénk óvni magunkat a mesterséges szerektől? Pró...
Jennifer Aniston lemondott a családról?

Jennifer Aniston lemondott a családról?

A közelmúltban jött a szomorú hír, miszerint a szép színésznő és férje, Justin Theroux szakított. Ismerősei szerint Jennifer Aniston szeretett volna gyermekeket...
Hizlal az éjszakai műszak?

Hizlal az éjszakai műszak?

Egy friss kutatás kiderítette: a szervezetnek több energiára van szüksége, mint nappal, ezért több lehet a súlyfelesleg az éjszaka dolgozókon.   
Veszélyben vannak a takarító nők?

Veszélyben vannak a takarító nők?

Bár már nem újdonság, hogy a tisztítószereknek vannak hátrányaik, egy új kutatás szerint meglehetős veszélyben lehetnek azok, akik rendszeresen használják a tak...
Majdnem meghalt Serena Williams

Majdnem meghalt Serena Williams

Megdöbbentő dolgot osztott meg a csinos teniszcsillag: Serena Williams elárulta, hogy 2017-ben, lánya születését követően majdnem ottmaradt a műtőasztalon.
Az étel befolyásolja az együttléteket

Az étel befolyásolja az együttléteket

Köztudott, hogy vannak olyan ételek, amelyek pozitívan hatnak a szexuális életre, ugyanakkor akadnak olyanok is, amelyek megzavarhatják.   
< >