2018. 02. 12. - 10:35

Az energiaitalok veszélyesek a gyermekekre

Az energiaitalok veszélyesek a gyermekekre

Fiatal korban nem tanácsos energiaitalt inni, ezért nem is szabadna ezeket a típusú folyadékokat a gyermekeknek és tinédzsereknek ajánlani. Az ő életkorukban ugyanis veszélyes lehet.

Nem kellene fiataloknak ajánlani az energiaitalokat - hívta fel a figyelmet az Amerikai Sport Egészségügyi Kollégium. Gyermek- és kamaszkorban ugyanis ezek a folyadékok veszélyesek lehetnek.

A magas koffeintartalom miatt nem biztonságos a fogyasztásuk, ezért a vezető sport szervezetek ellenzik, hogy egyáltalán forgalmazzák a cégek fiatalok számára a terméket.

A kollégium a közelmúltban hivatalos közleményt is kiadott ezekről az italokról.

A gyermekekre és tinédzserekre nézve veszélyes lehet az energiaital

A gyermekekre és tinédzserekre nézve veszélyes lehet az energiaital

„Az energiaitalok nagyon népszerűek, ám a fogyasztásukkal kapcsolatos aggodalmak a társadalom minden rétegében felbukkantak. Ezért is írjuk ezt a közleményt” – fogalmazott dr. John Higgins, a Houston-i Texasi Egyetem McGovern Egészségügyi Iskolájának docense.

A gyermekek és a tinédzserek különösen nagy kockázatnak vannak kitéve az energiaitalok által okozott komplikációk miatt – kisebb ugyanis a testsúlyuk az energiaital gyakori és sokszor túlzásba vitt fogyasztásához.

A tényt, hogy ezek az italok nem ajánlottak gyerekeknek és kamaszoknak, széles körben hangsúlyozni kellene és ismertté tenni a szakember szerint.

A koffein nagyobb mértékben történő fogyasztása ugyanis káros hatással lehet a szív- és érrendszerre, neurológiai problémákat, gyomorpanaszokat okozhatnak, a vese és az endokrin rendszer is megszenvedheti alkalmazásukat, sőt pszichiátriai tünetek is előfordulhatnak – emelte ki dr. Higgins.

Többet kell hát tenni a gyermekek és a fiatalok védelméért ezügyben – sőt, azokért a felnőttekért is, akik szív- és érrendszeri problémákkal vagy más egészségügyi állapotokkal küzdenek.

Egyes felnőttekre nézve is káros lehet az energiaital-fogyasztás

Egyes felnőttekre nézve is káros lehet az energiaital-fogyasztás

Az egészségügyi kollégium szerint le kell állítani az energiaitalok forgalmazását a magas kockázatú csoportokban, különös tekintettel a gyermekekre.

Vannak azonban általános figyelmeztetések is. Ezek az alábbiak.

-Ne fogyasszunk energiaitalt intenzív sportolás előtt, alatt vagy után. Energiaital-ivás és megerőltető aktivitás során ugyanis fordult már elő haláleset.

-A fogyasztóknak ismerniük kell a különbséget az üdítő, a kávé, a sportitalok és az energiaitalok között. Az iskolában fontos lenne beszélni ezek hatásairól.

-Az orvosoknak beszélniük kellene pácienseikkel az energia italok használatáról. Fontos lenne minden káros mellékhatásról tájékoztatni őket.

A közlemény az energia italokról a Current Sports Medicine Reports szaklapban jelent meg.

Kapcsolódó cikk:

Abnormális szívverést okoznak az energiaitalok?

B.A.

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.