2019. 06. 26. - 11:50

Az otthoni edzés ugyanolyan hatékony, mint a konditermi

Az otthoni edzés ugyanolyan hatékony, mint a konditermi

Hasonlóan jó eredményt érhetünk el edzettségünk terén, ha otthon tornázunk és nem edzőteremben – állítja egy új tanulmány.

Segít az egészség javításában és céljaink elérésében az is, ha otthon edzzünk és nem járunk konditerembe – áll egy új tanulmányban, melyet a The Journal of Physiology szaklap közölt.
 
Ha nincs időnk arra, hogy edzőterembe járjunk, vagy a rendszeres órák nem iktathatók be napjainkba, nem kell aggódnunk – kutatók szerint az otthoni tornázás ugyanolyan hatékony lehet, ha valóban rendszeresen végezzük, mint a konditermi, ráadásul időt és pénzt spórolunk meg vele.
 
Az otthoni edzés is hatékony
Az otthoni edzés is hatékony
 
A tanulmány során az otthoni, nagy intenzitású intervallum edzésprogramot (HOME-HIT) vizsgálták a kutatók, amely időtakarékos, hatékony stratégia. A kérdés az volt, segít-e csökkenteni a különféle, edzéssel kapcsolatos problémákat. Ilyen például a hozzáférés lehetősége, utazás, idő, költségek miatt.
 
„Az olyan edzésprogramok, mint a HOME-HIT, mérsékelik a korlátokat, amelyet például az idő, az utazás, a költségek jelentenek, és növelik a korábban inaktív személyek edzés-tartását. A cél jóval elérhetőbbé válik, javítani tudnak egészségi állapotukon” – mondta el Sam Scott, a Liverpooli John Moores Egyetem munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.
 
A tanulmányhoz 32 elhízott ember végzett el egy 12 hetes edzésprogramot. Számos egészségügyi markert mértek meg náluk, a test-összetételt, a szív-érrendszeri betegségek kockázatát és a glükóz szabályozására való képességet.
 
Három csoportba osztották őket. Akiket felügyeltek, azok laboratóriumi alapú HIT-biciklisprogramban vettek részt; a második csoportban az angol kormány által javasolt, 150 perces közepes intenzitású mozgásprogramot végeztek; a harmadik csapatot azok alkották, akik otthoni HIT edzésprogramot csináltak végig, egyszerűen csak a saját testsúlyukat használva – ezekre az emberekre alacsony fittség és mobilitás volt jellemző.
 
A kutatók rájöttek, hogy az otthoni edzésprogram ugyanolyan hatékony volt, mint a másik kettő – s javította az elhízott emberek fittségi szintjét.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.