2019. 12. 02. - 10:50

Biopszia robotokkal – minimális emberi beavatkozással

Biopszia robotokkal – minimális emberi beavatkozással

Az olyan rutineljárások, mint a mell- és a prosztata biopszia a kutatók reményei szerint  közeljövőben már megoldhatók lesznek robotokkal.

A kutatók bíznak benne, hogy a manapság rutin beavatkozásnak számító eljárások, mint például a mell- és a prosztata biopszia a jövőben minimális emberi irányítással is kivitelezhető lesz, nagyobb kényelmet biztosítva a betegek számára és kevesebb költséget igényelve.
 
A Baltimore-i Johns Hopkins Urológiai Robotika Laboratóriuma Marylandben már dolgozik a biopszia-robotokon, s kifejlesztett egy egészségügyi robotot, a PneuStep-et, amely MRI vizsgálat során elvégzi a szerv biopsziákat.
 
A robotot olyan motor működteti, amely nem használ fémet vagy áramot - csupán mágneses rezonancia képalkotó gépek által generált, intenzív mágneses mezőkön működik.
 
Biopszia robot a kísérlet során egy mell-modellel
Biopszia robot a kísérlet során egy mell-modellel
 
A hihetetlen robot műanyagból, kerámiából és gumiból készül, fény- és levegő működteti, ami dugattyúk és fogaskerekek sorozatát jelenti egy másik helyiségben.
 
Sokkal precízebb, mint mint a daganatok eltávolítására alkalmazott mechanizmusok – a PneuStep jelentősen javíthatja a prosztatarák kezelését, melyet szinte lehetetlen észlelni az MRI gépen kívül.
 
Ezt megelőzően a kutatók többnyire a „vak” biosziákra hagyatkoztak olyan szervek operálásánál, mint a prosztata.
 
A kutatók nagyon bizakodóak: úgy vélik, hamarosan a nők számára is elérhetővé válnak az egylépéses mell-biopsziák. Ez azt jelenti, hogy miután egy hölgy részt vett a mammográfián, s a gép valami gyanúsat észlelt, a robot képes bevezetni egy tűt a kérdéses területre, minta kinyerése céljából.
 
A Duke Egyetem kutatói jelenleg olyan biopsziás robotokon dolgoznak, amely képes elvégezni ezt az emlő biopsziát. Korábban az ember segítségével a kísérleti robot már sikeresen bizonyította képességeit, s ezzel még szélesebb ajtót nyitott az egészségügy területén a robotok használatához.
 
A mérnökök olyan, alapvető asztali robotot alkalmaztak, melynek van szeme, s háromdimenziós ultraultrahangos technológiát használ.
 
A robot „agyát” tartalmazó mesterséges intelligencia program feldolgozza a 3D-s információkat, s a robot elvégzi a feladatát. Ezzel a módszerrel a szimulált mellben egyértelműbben azonosítják a problémás helyet, a robot pedig kiszámítja pozícióját és pontosan oda vezeti a biopsziás tűt.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.