2010. 01. 12. - 06:00

Bipoláris zavar, a mániás depresszió

Bipoláris zavar, a mániás depresszió
A bipoláris zavar egy pszichiátriai kórkép, mely állapot során hosszú időn keresztül váltakozik a depresszió, és a levert hangulat.
Legfőbb jellemzői a szélsőséges hangulatingadozások, melyek több hónapig is tarthatnak. Ez merőben eltér egy átlagos ember emelkedett jókedvétől, vagy levertségétől. A zavar általában már tizenéves korban jelentkezik, de a legtöbb esetben a diagnózis felállítása több évig is eltarthat, ugyanis a jeleket sokszor a pubertáskori zavaroknak tudják be, helytelenül. Előfordulhat, hogy a beteg csak a negyvenes éveiben szembesül a problémájával. A betegség általában a világ országaiban a lakosság egy százalékát érinti, így nálunk körülbelül százezer embert.

tünet

A tünetek már fiatal korban jelentkeznek


Többféle diagnózis is felállítható ha valaki bipoláris zavarban szenved, habár ehhez legalább egy depressziós vagy mániás epizód megjelenése szükséges. Az egyik ilyen a mániás diagnózis. Felállításához a következő tünetek közül minimum háromnak legalább egy hétig együtt kell jelentkeznie:

-csökkent igény az alvás iránt
-nyugtalanság
-a normálistól eltérő, felfokozódott aktivitás
-a figyelem könnyű elterelhetősége
-meggondolatlan cselekvés
-elhamarkodott gondolatmenet

Amennyiben depressziós diagnózisról beszélünk, akkor a következő tünetek közül kell ötnek együtt jelentkeznie, legalább egy héten keresztül:

-nagyrészt levert hangulat, kivétel nélkül minden nap
-álmatlanság, vagy épp aluszékonyság
-fáradtság
-nagymértékű fogyás, vagy súlygyarapodás
-bűntudat érzése ok nélkül
-koncentráció csökkenése
-öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok, kísérletek
-örömérzet jelentős mértékű csökkenése

öngyilkosság

A betegek fejében gyakran megfordul az öngyilkosság gondolata


A betegség több fázis váltakozásából áll, mely fázisok lehetnek depreszívek, kevertek, mániások, vagy hipomániások. Ezek közül mindnek megvannak a saját jellemző tünetei, a diagnózis felállításához ezeknek jelentkeznie kell. A betegségnek több altípusa is van. Bipoláris I. esetén legalább egy, de általában több mániás vagy kevert epizód jelentkezik. Ha legalább egy, vagy több hipomániás és depressziós epizód áll fenn, akkor bipoláris II.-ről beszélünk. Ez kevésbé súlyos, de annál gyakoribb. A ciklotimia a legenyhébb lefolyási formája a betegségnek, a mániás vagy depressziós fázis csak gyengén jelentkezik.

A kezelés célja a betegség kordában tartása, ugyanis gyógyítani még nem lehet. Szükséges elemei a gyógyszeres, és a pszichiátriai kezelés, ezeket általában együtt alkalmazzák. Sok féle gyógyszer áll rendelkezésre, a különböző típusúak alkalmazása egyénenként eltérő. A nagyjábóli felépülések aránya a visszaesésekével szemben alacsonynak mondható.


-TKL-


További hírek: MCOnet Egészség Online

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.