2016. 08. 29. - 15:40

Csak egy pohár, és csökken a testsúly!

Csak egy pohár, és csökken a testsúly!

Mindössze egy pohár cukros üdítőt kell lecserélnünk vízre, s látványos előrelépést tapasztalunk az elhízással szembeni küzdelemben. De nemcsak a felesleges kilókon segíthetünk.

Megdöbbentő, mennyit számít, ha a napi egy cukros üdítőt lecseréljük tiszta vízre! Egy amerikai egyetem kutatása szerint, ha a hozzáadott cukrokból származó kalóriákat lecsökkentjük, különösen az üdítőkben és energia italokban találhatóakat, az segít megelőzni az elhízást, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyéb káros egészségügyi állapotok kialakulását.

A Virginia Tech Egyetem új tanulmánya állítja: napi egy cukros ital vízre cserélése óriási előnnyel jár az általános egészségre nézve.
Ha egy cukros üdítőt naponta, beleértve a diétás változatokat is, felváltjuk sima vízre, az a kalóriabevitelt és az elhízás kockázatát – valamint a vele járó problémákat - jelentős mértékben mérsékeli.

Már napi egy pohár üdítő vízre cserélése csökkenti a bevitt kalóriát

Már napi egy pohár üdítő vízre cserélése csökkenti a bevitt kalóriát

A nagy mennyiségben édesített italokból származó kalóriák, mint amilyen az üdítő, az energiaital, egyes gyümölcslevek, édesített kávé, nagymértékben n9velik az elhízás esélyét, valamint a 2-es típusú diabétesz és a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát is.

A Nutrients szaklapban közzétett tanulmány szerint az édes italok nagy mennyiségű fogyasztása általánosságban is a kevésbé egészséges étrendhez köthető. Vagyis, minél több cukros italt iszik egy ember egy nap, annál jellemzőbb, hogy egészségtelen mértékben eszik vörös- és feldolgozott húsokat, finomított lisztes ételeket, édességet és keményítőt, miközben az alacsonyabb kalóriás italok a gyümölcsben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban, halban és baromfiban gazdag étrendekhez kapcsolhatók.

A tanulmányhoz a kutatók 19.718 felnőtt adatait elemezték, a Nemzeti Egészség és Táplálkozás Felmérő keretében, 2007 és 2012 között – s azt fedezték fel, hogy az italfogyasztási szokások megváltozásának nagy hatása van az egészségre.

Azaz, egy 3 decis üdítő lecserélése ugyanekkora mennyiségű vízre elég ahhoz, hogy a jobb egészség irányába elmozduljon az ember.
Az amerikai felnőttek körében például, akik naponta egy cukros üdítőt megisznak, ezen ital vízre cserélése 17-ről 11-re mérsékelte a kalóriafogyasztást – magyarázta Kiyah Duffey, a Virginia Tech Egyetem munkatársa sajtóközleményben.

A cukros üdítők nagyon sok kalóriával járnak

A cukros üdítők nagyon sok kalóriával járnak

„Azok, akik ennél is több cukros üdítőt ittak, szintén előnyt kovácsolhatnak a víz fogyasztásából – lecsökkentik a kalóriafogyasztást, amely az üdítőkből jön, kevesebb mint 25 százalékra. Vagyis ennyi lesz a napi kalóriabevitelük az italokból” – tette hozzá.

A szakember szerint függetlenül attól, hány cukros üdítőt iszik meg valaki naponta, ha csak egyet is kicserél ugyanakkora mennyiségű vízre, már profitál belőle.

Tegyünk egy próbát mi is!

Kapcsolódó cikk:

Abnormális szívverést okoznak az energiaitalok?

A tüdő "egyensúlyát" rongálja a szesz?

Kávé mehet, de semmi se túl forrón! 

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.