2020. 05. 13. - 09:15

Csodatevő konyhai kisegítő koronavírus idején: a szódabikarbóna

Csodatevő konyhai kisegítő koronavírus idején: a szódabikarbóna

Valószínűleg mindenkinek van otthon egy kis csomag szódabikarbónája. Nos, ezt a sokoldalúan alkalmazható port a koronavírus-járvány idején számos módon hasznosíthatjuk.

Nem érkezett meg időben a rendelt csomagunk? Elfogyott a pénz és egy vadonatúj dezodor is problémás kiadás lenne?
 
Lássuk, miből gazdálkodhatunk otthon. Szóbabikarbóna valószínűleg mindenkinek a konyhájában – vagy fürdőjében – fellelhető. Ezzel a fehér színű porral természetes és egészséges módon segíthetünk magunkon, ha nincs kéznél egyéb.
 
Mi mindenre jó?
 
1.Segíthet a száj- és fogápolásban: a szódabikarbóna népszerű otthoni megoldás a fogfehérítéshez. Csodákat tesz a fog fehérsége érdekében, s eltávolítja a plakkot a szájból, mivel enyhe csiszoló tulajdonságokkal bír, s lebontja a molekulákat, melyek beszínezik a fogakat.
 
Számos hasznos dologra alkalmazhatjuk a szódabikarbónát
Számos hasznos dologra alkalmazhatjuk a szódabikarbónát
 
Antibakteriális és antimikrobális jellemzői is vannak, melyekkel felveszi a harcot az ártalmas baktériumok ellen. A szódabikarbónát alkalmazhatjuk szájvíz helyett: fél teáskanálnyit adjunk fél pohár meleg vízhez és öblögessünk vele.
 
2.Dezodorként használható: a szódabikarbóna megfelelő a testszagok kezelésére. Tudósok szerint az emberi izzadtság alapvetően szagtalan, s csak akkor lesz rossz szagú, ha a hónaljban levő baktériumok lebontják.
 
A baktériumok az izzadtságot savas hulladéktermékekké alakítják, emiatt kellemetlen a szaga. A szódabikarbóna könnyen eltünteti azt, mivel általa a szag kevésbé lesz savas. Kenjünk egy keveset belőle a hónaljunkra, s tapasztaljuk meg a hatását.
 
3.Viszketés-enyhítő: a bőrviszketés és a kiütések gyakoriak nyáron. A szódabikarbónát az efféle problémák enyhítésére is javasolni szokták, mivel gombaellenes tulajdonságaival kordában tartja a fertőzéseket.
 
Tegyünk kézmeleg fürdővízbe 1-2 csészényi szódabikarbónát és fürödjünk meg benne. Győződjünk meg arról, hogy az érintett bőrterületet is beáztattuk. Készíthetünk pasztát is szódabikarbóna és egy kevés víz segítségével, ha összekeverjük őket és bekenjünk vele a bőrt.
 
3.A körömbőr gondozása: a kéz és a köröm megszenvedheti a mindennapi teendőket. A száraz, megrepedt körömbőrt érdemes szódabikarbóna és víz egyenlő arányú keverésével készült pasztával bekenni – segít lehámlasztani az elhalt sejteket és lágyítani a kezet.
 
4.Segítség pattanások esetén: ha a pórusok eltömődnek, megjelennek a pattanások. Ha egy kevés vízzel összekeverjük a szódabikarbónát, s bekenjünk vele a pattanást, könnyebben megszárad.
Tegyünk vele próbát!
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.