2019. 07. 17. - 10:55

Csökkenti a szorongást a japán matcha tea?

Csökkenti a szorongást a japán matcha tea?

Évszázadok óta használatos gyógytea a japán matcha tea. Egy új tanulmány most rámutatott, hogy a mentális egészségnek is jót tesz.

Stresszes életet élünk? Valamennyiünk élete stresszes időnként, s erről a rohanó hétköznapok igen sokat tehetnek.
 
A különféle gyógyteák már eddig is hasznos tanácsnak bizonyultak szorongás esetén. Most itt egy szintén hasznos tipp: egy új tanulmány szerint  japán matcha tea számos egészségügyi előnnyel bír – így a szorongást is mérsékeli.
 
A Journal of Functional Foods szaklapban közölt vizsgálat, melyet egerekkel végeztek, rámutat, hogy a szorongó viselkedés csökkent a rágcsálóknál, miután matcha port vagy matcha kivonatot fogyasztottak.
 
matcha zold tea_1
 
A kutatók szerint a tea nyugtató hatása annak a mechanizmusnak köszönhető, amely a dopmain D1 receptorokat és a szerotonin 5-Ht1A receptorokat aktiválja – mindkettőt szoros összefüggésbe lehet hozni a szorongó viselkedéssel.
 
„Noha további epidemiológiai kutatások szükségesek, tanulmányunk eredményei azt mutatják, hogy a matcha tea, melyet évszázadokon át használtak gyógyszerként, valójában igen előnyös az emberi szervezetre nézve” – mondta el Yuki Kurauchi, a japán Kumamoto Egyetem munkatársa.
 
Hozzátette: azt remélik, kutatásuk a matcha terén világszintű egészségügyi előnyöket eredményez majd.
 
A tanulmányhoz a kutatók ún. „emelkedett plusz labirintus” tesztet végeztek – amely egy rágcsálóknak tervezett szorongás-teszt – s rájöttek, hogy a szorongás az egereknél csökkent, miután matcha port vagy kivonatot adtak nekik.
 
Ezen túlmenően, amikor a különböző Matcha-kivonatok anxiolitikus aktivitását értékelték, erősebb kapcsolatot találtak a 80 százalékos etanolt tartalmazó extraktummal, összehasonlítva a csak forró vízből nyert kivonattal.
 
A matcha finomra tört por, amely a Camellia sinensis zöld teából készül.
 
László Adrienn

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.