2019. 03. 27. - 10:55

Csontok - Még baj is lehet a kutyasétáltatásból

Csontok - Még baj is lehet a kutyasétáltatásból

A háziállat tartása sok szempontból előnyös az emberre nézve – ám egy új kutatás rácáfol arra, hogy a kutyasétáltatás valóban annyira jót tesz az időseknek, különösen ami a csontjaikat illeti.

Számos idős ember tart otthon házi kedvencet. Szakértők szerint a kutyások külön előnyben vannak, mivel az ebet gyakran sétáltatják vagy csak a kertben játszanak vele, s ezzel önkéntelenül is átmozgatják magukat.
 
Az amerikai Penn Egészségügyi Központ kutatói ugyanakkor most rámutattak arra, hogy a kutyásoknál jóval gyakoribb a csonttörések esélye is.
 
Vagyis, a számos érzelmi és fizikai előny mellett sajnos az aktivitásnak megvan az a hátránya, hogy az idős ember elesik és csontját töri. A szakemberek szerint 2014 és 2017 között jelentősen megszaporodtak a kutyasétáltatás közben elszenvedett sérülések: 1700-ról 4400-ra emelkedett az esetek száma.
 
Az idősek könnyen szenvedhetnek el csonttörést kutyasétáltatás közben
Az idősek könnyen szenvedhetnek el csonttörést kutyasétáltatás közben
 
A kutatócsoport 1033 törést regisztrált 2004 és 2017 között a 65 év felettiek körében - felülvizsgálatuk során megállapították azt is, hogy a nemek között egyenlőtlenségek vannak a sérüléseket illetően, a nőknél jellemzőbbek a törések – úgy tűnik, ők nagyobb kockázatnak vannak kitéve a kutyasétáltatás során.
 
A leggyakoribb sérülések a csípőtörések, illetve a felsőtesthez tartozó végtagok, a kar, csukló, az ujjak vagy a vállak. Az összes esetből az emberek 28,7 százalékának volt szüksége hosszabb kórházi kezelésre.
 
Hangsúlyozandó, hogy a halálozási arány a csípőtöréseknek köszönhetően 65 éves kor felett 30 százalékos. A hirtelen, jelentős változások az életmódban gyakran vezetnek lecsökkent aktivitáshoz és mobilitáshoz.
 
A tanulmánynak ugyanakkor vannak korlátai – azok ugyanis alulbecsülik azon esetek számát, amikor a halálos sérülés a póráz nélkül sétáltatott kutyák miatt következett be.
 
A tanulmány egyébként a maga nemében első, s csak azokat a töréseket vizsgálta, melyeket a sürgősségi osztályon láttak el. Az ín- és izomkárosodásokat nem számolták bele.
 
Részleteket sem írtak le, például a kutyák méretét s azt, szükség volt-e egyéb beavatkozásokra.
 
A tanulmányt a JAMA Surgery szaklap közölte.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.